Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vilma Cibulková skončila na oddělení sebevrahů. Tatínek mi dal pěstí hned mezi dveřmi, vzpomínala

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: NextFoto (koupená licence)

Démon alkohol Vilmu Cibulkovou málem zničil

Vždycky patřila mezi neobyčejně krásné ženy. Vilmě Cibulkové leželi muži u nohou, zároveň byli ale součástí toho, že herečka postupně padala na dno. Byla zranitelná, i proto často sahala po alkoholu.

Článek

Působí jako rázná žena, která všechno šmahem vyřeší. Život Vilmy Cibulkové však nikdy tak snadný nebyl. Jsem zranitelná,“ moc dobře o sobě ví herečka, která prožila celou řadu pádů. Navíc musela sledovat, jak se podobně jako před časem ona, ničí i její dcera. Musela sáhnout k radikálnímu řešení.

Málem ji nevzali

Vilma Cibulkové jako malá nechtěla být herečkou. Bojoval však o přízeň rodičů, protože má nejen starší sestru Ivanu, ale také o dvanáct let mladší Veroniku. Takže vymýšlela nejrůznější věci, jak na sebe upozornit a strhnout pozornost. A už se také začala projevovat její depresivní povaha. Když ale poprvé vzala do ruky loutku, zjistila, že je to docela fajn. Její kroky tak vedly na DAMU, ovšem málem všechno skončilo dřív, než pořádně začalo.

Budoucí herečka totiž měla obrovskou trému a prakticky nic ze sebe nevypravila. Přesto byla jako zázrakem přijata. Svou roli jisté hrála skutečnost, že prsatá blondýnka s charismatickým hlasem prostě zaujala i jinak. V ročníku pak byla s Karlem Rodenem, Jitkou Asterovou a mnoha dalšími skvělými herci a herečkami. Na škole už se naplno projevil její talent, takže brzy zakotvila v Národním divadle.

Alkohol a deprese

Jenže právě v této době se u Cibulkové začaly projevovat i jiné věci, zejména pak velmi pozitivní vtah k alkoholu. Ano, k hercům to vždycky patřilo, ale krásné blondýnce se to začalo vymykat z rukou. Večer předtím, než si měla jít vyzvednout absolventský titul z DAMU, opila se pod obraz. Nebyla schopna ani chodit, přitom se na velkou událost sjela celá její rodina. „Tatínek mi dal pěstí hned mezi dveřma, maminka mě odtáhla do vany a rvala ze mě šaty, které mi na tu příležitost ušila, já si je nebyla schopná ani sama zapnout. Navlíkli mě do tepláků a poslali mě do Lidic, abych viděla opravdové lidské utrpení. Já ty kříže viděla třikrát. Vinklář mi tehdy opravdu způsobil otravu alkoholem,“ vzpomínala Cibulková.

Byla to však jen „sranda“ vzhledem k tomu, co mělo teprve přijít. Herečka se totiž bláznivě zamilovala do režiséra Miroslava Macháčka, který byl o jedenačtyřicet let starší. Její smůla však bylo hlavně to, že šlo o pedanta se sklony k nadměrnému pití. Netrvalo dlouho a Cibulková následovala jeho příkladu, začala pít „první ligu“. Herečce zůstal alespoň drobný pud sebezáchovy, takže od režiséra nakonec utekla. Jinak by se asi upila k smrti. Jenže se jí neulevilo, deprese ji začaly stále víc ovládat, až nakonec skončila v Bohnicích na oddělení sebevrahů, protože si podřezala žíly.

Dceru vyhodila z domu

Když si poté vzala právníka Zbyška Rychtaříka, mnoho lidé si myslelo, že jsou chmury Cibulkové konečně pryč. Tím spíš, když mu porodila dceru Šimonu. Potíže se ale nevyřešily. Herečka opustila Národní divadlo a zjistila, že její manžel nadělal dluhy v řádech stovek milionů. Následoval rozvod. Po sérii krátkých románků jí do života vstoupil Miroslav Etzler. Velká láska, ale také obrovské problémy.

Začali spolu holdovat alkoholu opravdu ve velkém. Naštěstí jim zůstalo dost rozumu na to, aby se šli léčit, což pomohlo. Jenže Cibulkové dcera všem jejím trápením přihlížela a už toho na ni bylo moc. Spadla do drog, začala užívat pervitin. A Cibulková ji vyhodila z domova. V té době nevěděla, jak na tom Šimona je, jestli je vůbec ještě živá. S odstupem času je třeba říct, že Cibulkové krok dával smysl. Dcera se dala dohromady, léčila se a dnes je „čistá“.

Sama už asi není

Právě její závislost však zřejmě byla důvodem, proč se herečka s Etzlerem nakonec rozvedla. „Zápasil s tím stejně jako já, ale vedlo to k tomu, že se naše cesty oddělily,“ byla přesvědčená o důvodu rozchodu. Přesto, že si Etzler našel mladší milenku v podobě Radky Pavlovčinové, pravým důvodem odloučení manželů byl podle Cibulkové stres z toho, jako to dopadne se Šimonou.

Etzler nakonec své štěstí našel po boku Heleny Bartalošové, Cibulkové chodila s hudebníkem Pavlem Janem Rybou, to ale nevyšlo. Přesto se zdá, že herečka momentálně sama není. V rozhovoru přiznala, že jeden speciální muž se vedle ní pohybuje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz