Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vladimíra Kratinu ve vězení týrali. Vystřídal spoustu žen, dceru skoro nevídal

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: NextFoto (koupená licence)

Hrozné vzpomínky na vězení ho pronásledují dodnes

Drtikol z legendárního filmu Prázdniny pro psa má za sebou velmi rušný život. Byly časy, kdy si před Vladimírem Kratinou nemohla být žádná žena jistá. Ovšem také skončil v komunistickém vězení.

Článek

Za minulého režimu byl Vladimír Kratina vyhledávaným hercem. Charismatický, pohledný. Ženy na něj letěly a takových v té době příliš nebylo. Ovšem herec si nejspíš myslel, že mu projde všechno. Během májových oslav se pořádně opil a z divadelního studia DAMU měl strhnout sovětskou vlajku. Takový akt soudruzi samozřejmě nesli velmi nelibě, Kratina podle nich rudou zástavu se srpem a kladivem znesvětil. „Dostal jsem obuškem, narvali mě do tepláků a strčili do cely. Hrozilo mi osmnáct měsíců natvrdo,“ vzpomínal.

Dvakrát měl štěstí v neštěstí

Následující měsíce pro něj byly peklem na zemi. Zažil psychické i fyzické týrání od fanatických prokurátorů i bachařů, v hnědých teplácích mohl jen na pár minut denně na vězeňský dvůr a společnost mu dělal muž, kterému hrozil vysoký trest za vlastizradu. „Část trestu jsem si odseděl v ruzyňské věznici, pak mě naštěstí pustili. Byla to hodně drsná zkušenost,“ uvedl po čase. Ve vší té hrůze měl totiž štěstí. Jeho profesor Ota Sklenička se s jeho trestem nesmířil. A jelikož měl docela solidní kontakty, Kratina dostal od tehdejšího prezidenta Ludvíka Svobody milost.

Když ho pustili, opět se na něj usmálo štěstí. Jiní v jeho kůži by asi nemohli hrát a skončili by někde ve fabrice. Kratina na tom byl jinak. Sice přišel o rok a půl studia na DAMU, k herectví se ale mohl okamžitě vrátit. I soudruzi si zřejmě uvědomili, že herců s jeho vizáží mnoho není.

Exmanželka mu odvedla dceru

Než se z něj stal „lovec“ žen, zamiloval se do loutkoherečky Šimony Součkové. Vzali se a zdálo se, že Kratina konečně našel klid. Bylo to však jen na chvíli. Manželství nefungovalo a pár se rozvedl. Hercova exmanželka si navíc našla nového partnera, se kterým emigrovala do Francie s tím, že vzala i Kratinovu dceru Marii. On samozřejmě do zahraničí nemohl, takže ji nevídal. Marie v zemi galského kohouta zůstala, Kratina se dočkal i vnuka. Ten byl dokonce úspěšný ragbistou, sportu ale musel nechat kvůli zdravotním problémům.

Pravdou však je, že když Kratinu první žena opustila, rozhodně nesmutnil. Sám přiznal, že vystřídal hodně žen. Neodolaly mu například Zora Jandová či zpěvačka Martha Elefteriadu, rád vzpomínal i na svou lásku z Bělehradu. Ta však toužila po studiích v USA, což byl pro Kratinu jiný svět, do kterého nesměl. Takže o ni nakonec přišel. Až když potkal vystudovanou zdravotní sestru Jitku, zjistil, že může být šťastný po boku jediné ženy. Vzali se v roce 1992. Narodily se jim dvě dcery a jsou spolu dodnes.

Bylo to silnější

Právě jedna z jeho dcer se před časem namočila do skandálku, který rozčeřil vody českého showbyznysu. Dominika Kratinová stála za rozvodem moderátorky televize Nova Ivety Lutovské (dříve Vítové). Nijak jí nevadilo, že někdejší Česká Miss měla s podnikatelem Jaroslavem Vítem dvě děti a ona sama syna s promotérem Jiřím Pokorným, kterého si brala v roce 2018. Vzájemná přitažlivost zkrátka byla silnější, novináři je načapali v Peci pod Sněžkou. Na druhou stranu, tatínek se na ni v podstatě ani nemohl zlobit. Dceři dal zkrátka do vínku něco z lásky k opačnému pohlaví.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Vladimír Kratina

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz