Hlavní obsah
Lidé a společnost

Voborníková Spáleného přebrala národní ikoně, byl z toho skandál. Hrzán kvůli ní spadl z balkonu

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Profimedia (koupená licence)

Miluše Voborníková si lásku musela pořádně vybojovat

Trvalo dlouho, než Miluše Voborníková našla štěstí. Když potkala Petra Spáleného, byl zadaný. Navíc s ženou, která byla miláčkem národa. Ovšem soupeřením zpěvačka procházela i v profesním životě.

Článek

Za to, že se Miluše Voborníková seznámila se svým budoucím manželem, může bratr Petra Spáleného, který na začátku sedmdesátých let sháněl sympatickou zpěvačku, která by ho doplňovala. Jan Spálený měl šťastnou ruku, když „sáhl“ po ženě, která měla talentu na rozdávání. V té době už byl však Petr Spálený obrovskou hvězdou, měl za sebou hity jako Plakalo bejby a další. Voborníková svou šanci chytila za pačesy a konečně vystoupila ze stínu divadla Semafor.

Na druhou stranu je třeba říct, že i v tomto divadle už patřila mezi obletované celebrity. Vystupovala po boku Jiřího Grossmana a Miloslava Šimka, což bylo samo o sobě zárukou, že musí hodně umět. Měla ale silné konkurentky v podobě Nadi Urbánkové a Evy Olmerová. Mimochodem dodnes kolují historky o tom, jak pánové uzavírali sázky, který z nich má krásnějších nohy v minisukni. Dalo by se říct, že v Semaforu probíhal věčný boj hned v několika rovinách.

Veřejnost ji nesnášela

Jenže Voborníkovou to zocelilo. Nebyla žádnou porcelánovou panenkou, uměla se za sebe prát. A bojovala i za svou lásku, i když bylo od začátku jasné, že to s Petrem Spáleným nebudou mít jednoduché. Když se do sebe zamilovali, zpěvák byl ženatý s Pavlínou Filipovskou, se kterou měl dceru Pavlínu. A jestli byla Voboríková národem oblíbená, Filipovská na tom byla ještě lépe, byla doslova miláčkem národa.

A i když se Spálený s Voborníkovou snažili vztah utajit, v Praze se neututlalo nikdy nic. Takže to na ně brzy prasklo, byl z toho pořádný skandál. Navíc veřejnost byla spíš na straně Filipovské. Voborníková tak dostávala svou lásku „sežrat“ prakticky kdekoli, kam přišla. Přesto ji to neodradilo. Filipovská nakonec rezignovala i proto, že ji ze všeho nejvíc zaměstnávala péče o malé dítě. Manželovi řekla, ať jde za hlasem svého srdce. Veřejné mínění ale nemohlo Voboríkové ještě dlouho odpustit, že rozbila manželství milované ikony.

Zkouška vztahu

Brzy se však ukázalo, že mezi Spáleným a jeho láskou zdaleka nejde pouze o krátkodobou známost. Opravdu se milovali. V roce 1976 přišla drsná zkouška, která jejich vztah prověřila. Voborníková měla v šestadvaceti letech ošklivou autonehodu, několik dní zůstala v bezvědomí, její stav byl velmi vážný. S následky se potýká dodnes, když má v jednom uchu poškozený nerv a na stranách obličeje jí zůstaly jizvy. Každopádně Spálený stál celou dobu při ní, pomohl jí v uzdravování. A v roce 1980 se tito dva vzali. Později se jim narodila dcera Barbora.

Nehádat se a nemluvit po ránu

Manželé pro mnohé kupodivu nikdy příliš nevyčnívali z řady, v Říčanech vždy žili klidným životem bez hvězdných manýrů. „Vlastně se s ním ani nedá hádat, protože on vždycky řekne heslo ,festival blbejch řečí‘, zavře dveře a odejde,“ usmívala se Voborníková, když popisovala recept na fungující vztah. A také dobře ví, že na manžela nemá po ránu příliš mluvit. On je totiž „sova“, což je jejím pravým opakem.

Zpěvačka mohla před několika lety partnerovi „vrátit“ péči, se kterou se o ni staral po její autonehodě. Spálený totiž zkolaboval během koncertu a lékaři měli podezření na mrtvici. Nakonec se ukázalo, že šlo o vážné onemocnění páteře. I díky ní se nakonec na pódia vrátil, i když už to samozřejmě není tak často jako dříve.

Osudné návštěvy

Možná už si dnes nikdo ani nevzpomene na to, že Voborníková měla jako mladá hvězdička celé zástupy ctitelů. Jedním z nich byl i Jiří Hrzán. U temperamentního herce bylo běžné, že se ihned zamiloval, Voborníková nebyla v tomto ohledu výjimkou. Snažil se jí to dokázat za každou cenu. Jednoho dne se, posilněn alkoholem, rozhodl za ní vyšplhat do pokoje.

Zvolil způsob jako z akčního filmu, skákal z balkonu na balkon. Jenže to nevyšlo podle představ a Hrzán se z třiadvaceti metrů zřítil na betonový chodník. Stáli při něm všichni svatí, přežil bez větších následků. Ovšem to se nedá říct o situaci, která se odehrála o pár let později. Podobně se snažil dostat ke své tehdejší partnerce, spadl a v září roku 1980 zemřel.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:
Miluše Voborníková
Petr Spálený

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz