Hlavní obsah
Lidé a společnost

Zakažte školku nemocným dětem. Učitel ho může odmítnout a požadovat potvrzení od lékaře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Situace bohužel není dobrá, nemoci se ve školkách šíří

Nemocné děti se mají léčit doma, ne ve školce. Zní to logicky, bohužel ne pro všechny rodiče je to automatické. Jinak zdravé děti pak chodí domů s chřipkou a jejich rodičům dochází trpělivost.

Článek

Dítě s „nudlí“ u nosu, kašlem a možná i zvýšenou teplotou si klidně napochoduje do školky a je téměř jisté, že zvládne nakazit řadu spolužáků. Pro mnoho rodičů je to jako červený hadr na býka. A mají pravdu, nezodpovědnost některých dospělých je totiž neuvěřitelná. Na druhou stranu dívat se skrz prsty na nemocné dítě je absolutní nesmysl, prcek za to rozhodně nemůže.

„Hledáme novou školku, už toho mám plné zuby. Učitelé, rodiče nemocných dětí, všichni by se měli chytit za nos a začít přemýšlet,“ rozčiluje se Pavlína Slámová z Prahy. Přitom její syn chodí do soukromé školky, kde by se přeci jen dal předpokládat odlišný přístup. „Je jim to jedno, fakt je to děsný.“

Školky mají právo dítě odmítnout

Samozřejmě je tu i druhá stránka mince - mnoho rodičů nemá jinou možnost, než dítě „někam strčit“, protože musí chodit do práce. „Dobře, to chápu. Tak ať si dohodnou chůvu či kamarádku. A pokud na to nemají, nemají dávat prcky do soukromé školky. Nechci pořád řešit rýmy a chřipky, prostě nechci. Přemýšlím, že založím petici a půjdeme s tím až na ministerstvo zdravotnictví. Nechceme být otroky nezodpovědných rodičů,“ doplňuje Slámová.

Přitom většina školek má přímo ve svých řádech uvedeno, že pokud je ohroženo zdraví žáků, mají pedagogičtí pracovníci právo jakéhokoli žáka odmítnout. Nakonec i „v souladu s ustanovením § 29 odst. 2 zákona č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném a jiném vzdělávání, má mateřská škola povinnost zajišťovat bezpečnost a ochranu zdraví dětí při vzdělávání a s ním přímo souvisejících činnostech, přičemž podmínky zajištění této bezpečnosti a ochrany zdraví dětí upravuje školní řád (ust. § 30 odst. 1 písm. c) školského zákona),“ píše se na stránkách ministerstva školství.

Rodič nesmí nemocné dítě přivést

Z uvedeného zákona vyplývá, že jakákoli školka má právo neumožnit přítomnost dětí ve svém zařízení, pokud je skutečně ohrožena bezpečnost a ochrana zdraví ostatních dětí. Mateřské školy mohou taktéž požadovat potvrzení o aktuálním zdravotním stavu dítěte po prodělané nemoci. Vždy by to mělo být na zvážení ředitele školky či školy, jak s aplikací zákona do praxe naloží.

Také je tu zákon č. 89/2012 Sb., občanského zákoníku, ve znění pozdějších předpisů a z toho je patrné, že „každý je povinen počínat si tak, aby nedocházelo ke škodám na zdraví.“ Školka tak má nejen právo, ale dokonce povinnost nemocné dítě odmítnout, pokud tedy v době nástupu jeví příznaku přenosné nemoci. Navíc rodič (či jiný zákonný zástupce) takové dítě do školky ani nesmí vodit.

Je možné tomu zabránit?

Na druhou stranu je opravdu reálné, aby školka řešila jakékoli zakašlání nebo smrkání? To asi těžko. Ovšem v případě, že dítě chodí v „podezřelém“ stavu do školky opakovaně, je na místě zasáhnout a minimálně upozornit rodiče, aby dítě do školky nevodili. V opačném případě reálně hrozí, že se virová onemocnění budou šířit závratnou rychlostí.

Zdroje: msmt.cz, ms.mnisek.org

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz