Hlavní obsah
Lidé a společnost

Žena, kterou přitahovali lední medvědi: Její techniky byly legendární

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Zvířata k ní podle mnohých lidí opravdu vzhlížela

Smrt mohla přijít kdykoli, ona toho však nedbala přesto, že lední medvěd zabil jednoho jejího kolegu. Ursula Blütchen však s těmito zvířaty vždycky dokonale souzněla.

Článek

Říkalo se jí „Princezna ledních medvědů“. Zcela právem. Zpočátku ale nic nenasvědčovalo tomu, že se z ní stane celebrity. Ursula Blütchen se narodila v německých Drážďanech v Německu 6. června 1927 do obyčejné dělnické rodiny. A až do roku 1952 nevypadalo, že by jakkoli vyčnívala.

Za vše mohl románek s cvičitelem slonů

Život se jí změnil ve chvíli, kdy byla najata jako uklízečka pro cirkus Busch, který je jedním z nejstarších v Evropě. Konkrétně to byl románek s asistentem trenéra slonů, který poprvé podnítil její zájem o výcvik zvířat. Začala se tak její neuvěřitelná kariéra, která trvala dlouhých dvacet let.

Ona vlastně byla předurčena k tomu, že zasvětí život medvědům. Vždyť její křestní jméno je koneckonců odvozeno z latinského slova „ursus“, což v doslovném překladu znamená medvěd. Na jejím vztahu k těmto zvířatům bylo navíc zajímavé i to, že neměřila ani 155 centimetrů. Kontrast, který vedle ní ztvárňoval obrovský lední medvěd, největší masožravec chodící po planetě Zemi, snad nemohl být větší.

Předváděla úžasnou show

I proto se stala hvězdou doslova po celém světě. V USA se Ursula a její partička medvědů stali hlavní atrakcí show pěti sourozenců - Ringling Brothers - v 70. a 80. letech. Její vztah k medvědům neměl obdoby, The Greatest Show on Earth byla zejména díky ní parádní podívanou.

V Evropě Ursula se mladá žena představovala s cirkusem Kronebau v Mnichově, cirkusem Knie ve Švýcarsku nebo znovu s cirkusem Busch ve východním Německu. Procestovala Japonsko se státním cirkusem NDR, byla také zvěčněna v podobě oficiální poštovní známky.

Smrt asistenta je nerozdělila

Když byla na vrcholu, měla „tlupu“ složenou ze čtrnácti ledních medvědů a čtyř kodiaků. Její laskavost ke zvířatům stejně, jako její výcvikové techniky, z ní udělaly legendu. Přesto, že ji zvířata několikrát napadla a jejího pomocníka zabila, nikdy na ně nezanevřela. Přes to všechno s nimi jednala jako s dětmi a každému z nich by svěřila vlastní život.

Jak čas plynul, zvířat bylo stále méně. Ursula pokračovala ve vystupování až do prosince 1998, kdy absolvovala poslední turné po v té době už sjednoceném Německu a Belgii. Měla velkou výhodu - jelikož ji východoněmecký režim vedl jako státní úřednici, mohla pobírat solidní důchod, zatímco její zbývající zvířata našla domovy v různých německých zoologických zahradách.

Princezna ledních medvědů zemřela 3. března 2010 ve věku ve třiaosmdesáti letech ve svých rodných Drážďanech.

Zdroj: The Human Marvels, Britannica, The Times

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz