Hlavní obsah
Knihy a literatura

Bestie v uniformě - true crime o pozapomenuté masové vraždě ve Slavkovském lese

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Bestie v uniformě

V polovině dvacátých let minulého století otřásla Československem masová vražda ve Slavkovském lese. Nyní se o pozapomenutém řádění nejhoršího vraha první republiky můžete dočíst v true crime detektivce Bestie v uniformě Lukáše Křišťana.

Článek

V noci z 9. na 10. dubna 1926 se do statku Doyscherhof vloupal neznámý muž a doslova zmasakroval téměř celou spící rodinu. Jeho řádění zůstala ušetřena jen devítiměsíční dívenka Marie, která nemohla mluvit, a jedenáctiletý chlapec Kašpar, kterého si vrah nevšiml. Ten se pak stal korunním svědkem ve vyšetřování, co v tehdejším Československu nemělo obdoby. Jednalo se o největší masovou vraždu po konci první světové války. Bestie v uniformě je true crime detektivka, která se věnuje vyšetřování vraždy pěti nevinných obětí.

Bestie v uniformě Lukáše Křišťana je rozsahem sice útlá, nicméně informacemi nabitá detektivka. Velmi zajímavá a vcelku netradiční je už její forma. Není podaná jako příběh, který autor vypráví od začátku do konce. Jedná se spíše o jakési nahlédnutí do vyšetřovacího spisu, tak, jak si ho možná tehdejší vyšetřovatelé vedli. O zločinu se tak dozvídáme prostřednictvím výpovědí svědků z místa činu, které jsou prokládány zápisky hlavního vyšetřovatele Arnošta Člaňka.

Kvůli zvolené formě tak příběh nemá hlavního hrdinu, tím je samotný zločin, kterému čtenář může přijít na kloub zároveň s vyšetřovatelem, protože má úplně stejné informace jako on. Po dopadení pachatele nechybí ani zápisy z dobového tisku či ze soudního přelíčení. Hlavní vyšetřovatel kapitán Arnošt Članěk není geniálním detektivem typu Sherlocka Holmese či Hercula Poirota, spíš je to pečlivý policista, který si všímá každého, byť sebemenšího, detailu.

Díky způsobu, jakým je kniha sepsána, se čtenář může ocitnout v kůži samotného vyšetřovatele a jen na základě studie spisů odhadovat, kdo za vyvražděním rodiny Döllnerů stál. Hlavně ho tato úsporná forma nutí více si všímat různých detailů.

Bestie v uniformě je doplněna i řadou dobových materiálů, jakou jsou například fotky pachatele či nákres místa činu. Lze poznat, že si ze zdrojování původního zločinu dal autor velkou práci a čtenáři může připadat, že čte opravdový spis. Jen mi přijde trochu škoda, že kniha neobsahuje nějaký doslov, který by celý příběh ještě více zasadil do souvislostí.

Příběh doplňují krásné ilustrace Filipa Minaříka, které skvěle navozují atmosféru. Ovšem u té poslední si musím klást otázku, jestli tatíček Masaryk opravdu podepisoval úřední akta z koňského hřbetu. Bestie v uniformě si rozhodně zaslouží čtenářskou pozornost ať už svou netradiční formou, zpracováním či výběrem tématu. Na druhou stranu zvolené vraždy byly vyřešeny poměrně brzy, takže doufám, že Lukáš Křišťan pro příště zvolí nějaký složitější zločin, aby ho čtenář společně s vyšetřovateli rozplétal o něco déle. Nebo opustí pole true crime a zločin si vymyslí. Tak jako tak, já se na další detektivku z autorova pera těším.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: vás zajímá true crime, tedy zločiny, které se opravdu staly. Nebo pokud máte rádi staré české detektivky.

NEČTĚTE TO, POKUD: vám detektivky ve stylu Četnických humoresek přijdou málo akční.

Děkuji autorovi a nakladatelství CPress za poskytnutí recenzního výtisku.

KŘIŠŤAN, Lukáš. Bestie v uniformě. Brno: CPress, 2024. ISBN 978-80-264-5117-4.

Pokud vás recenze zaujala, můžete mě sledovat i na instagramu, kde krom recenzí naleznete i další knižní informace či třeba soutěže o knihy nebo nabídky knižních štafet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz