Hlavní obsah
Knihy a literatura

Jak může vypadat zoufalství muže po smrti ženy, prozradí kniha Adam

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Adam

Mladá česká spisovatelka Mirka Rezlerová ve své prvotině Adam zkoumá, jak člověk může najít nový smysl po tom, co se mu starý život rozpadl pod rukama.

Článek

Adamovi před půlrokem zemřela žena a jemu se od základu změnil život. Bez ní nedokáže být šťastný a jediné, co ho alespoň trochu drží nad vodou, je jeho malý syn Kryštof a sestra Adina. Naštěstí se seznámí se svobodomyslnou o hodně mladší Broňou a konečně to vypadá, že mu svitla naděje. Možná i na nějaký vztah, protože z Bronina spolubydlícího nemůže Adam spustit oči.

Kniha Adam je podle anotace současný společenský román s prvky LGBT tématiky. Zároveň je ale mnohem víc. Zabývá se složitými vztahy mezi sourozenci, milenci, přáteli či rodiči a dětmi. Ukazuje, jak se na lidské psychice negativně promítá ztráta milované osoby nebo chronické onemocnění. Všechna tato témata podává extrémně čtivou formou.

Hlavní hrdina Adam je nadmíru nesympatická postava, do které se čtenář ani nebude chtít vcítit. Je to chronický děvkař závislý na alkoholu, který veškeré své problémy svaluje na druhé a na vnější okolnosti. A vůbec nechápe, že za řadu svých potíží si může sám. Nějaký čas po smrti ženy začne prožívat jakousi druhou mízu a spřátelí se s partou vysokoškoláků. Popis jejich bezstarostnosti a bujarých večírků každého musí vrátit do studentských let. Jenže si neustále musíte klást otázku, jestli to má Adam za potřebí. Vždyť by už měl být dávno jinde.

Ale i přes nesympatie k chování Adama příběh dobře plyne. I ostatní charaktery knihy jsou dobře vystavěny. Navíc nás Adam zavede do kulis Kutné Hory, kde se moc současných příběhů neodehrává. Hrdinou není manažer či milionář, ale úplně obyčejný učitel, který má svých problémů nad hlavu. Až na Adama všem postavám rozumíte. Jeho chování ale chápete taky. Prostě je to jen muž, který někde na cestě za zodpovědností zapomněl dospět. Autorka se v románu dotýká i queer problematiky, která někoho může dráždit, ale v tomto románu vyplynula celkem nenuceně a je uvěřitelná.

Adam je skvěle sepsaný příběh plný postav, které vám k srdci rozhodně nepřirostou, ale zároveň nad nimi budete přemýšlet ještě dlouho po dočtení. Škoda jen toho konce, který mi přišel až příliš sluníčkový. Protože se obávám, že v životě ne vždy všechno nakonec dopadne u všech na jedničku s hvězdičkou.

Knihu Adam najdete na pultech knihkupectví již v říjnu.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: máte rádi současný český společenský román a zajímají vás realistické příběhy.

NEČTĚTE TO, POKUD: vám vadí, že se poslední dobou téma LGBTQ dostává úplně všude. A pokud máte problém s tím, že hlavní postava knihy je extrémně nesympatická.

Děkuji nakladatelství a autorce za zaslání recenzního výtisku.

REZLEROVÁ, Mirka. Adam. Epocha, 2024. ISBN 978-80-278-0199-2.

Pokud vás recenze zaujala, můžete mě sledovat i na Instagramu, kde krom recenzí naleznete i další knižní informace či třeba soutěže o knihy nebo nabídky knižních štafet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz