Hlavní obsah
Knihy a literatura

Kde jsi, když nejsi je Třeštíkové zatím nejlepší kniha

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Kde jsi, když nejsi

Radka Třeštíková prošla nedávno veřejně sledovaným rozvodem. Pocity z něho vepsala do své osmé knihy Kde jsi, když nejsi. Tento román je to nejlepší, co zatím napsala.

Článek

Pod zdánlivě dokonalým obrázkem středostavovského manželství Dagmar a Marka se začnou objevovat tak velké trhliny, že už společný život nelze zachránit. Alespoň z jejího pohledu. Její matka a vlastně ani Marek to nechápou, vždyť Dagmar má vše – milujícího manžela, dům, psa, dvě děti. K odchodu sbírá síly asi dlouho, poslední impuls jí dá to, že si najde kolouška. A příběh rozpadu jednoho manželství může začít.

Kde jsi, když nejsi se nečte lehce. Ten příběh je všechno, jen ne příjemný. Jde silně proti srsti. S každou otočenou stránkou si říkáte, jestli tohle máte, stejně jako hrdinka, zapotřebí. Máte.

Ke čtenářskému nepohodlí ještě přispívá i nelineárnost vyprávění. Jak vše dopadne, se dozvíte v první třetině knihy. Přesto touha dočíst se, co k tomu vedlo, je silná. Osmý román Radky Třeštíkové je syrový, hutný, plný vulgarismů. Postavy a ani události nejsou příjemné, zvlášť manžel Dagmar Marek je dobře napsaným antagonistou a to, co Dagmar provádí, je vynalézavě kruté.

Po přečtení knihy nemáte odpovědi na všechny otázky. Jak je v příběhu i řečeno, znáte pouze jeden úhel pohledu. Román je totiž vyprávěn v ich formě z pohledu hlavní hrdinky. Pouze v jedné kapitole, té asi nejdůležitější, se postava vypravěče mění. Takže vám hlavou vrtá otázka, zda si opravdu z jednoho vyprávění můžeme utvořit celkový obrázek úpadku manželství? Asi ne. Za rozpadem vztahu vždy stojí dva. Tento román ale ukazuje, že velikost podílu nemusí být vždy rovnoměrná.

Také musíte uvažovat, kolik žen či mužů žije v podobně zraňujících manželstvích, které je kousek po kousku připravují o sebe sama. Kolik lidí pod fasádou dokonalosti tiše trpí a umírá zaživa? Co vše člověk pro děti a zdání dokonalé rodiny musí obětovat? A kdy konečně pohár trpělivosti přeteče, aby jedinec našel odvahu a vnitřní sílu z toho nekonečného koloběhu vystoupit? Spousta zdánlivých nic navršena na sebe nakonec spustí lavinu. Jak říká sama Dagmar: „Jo, občas se prostě jen nahromadí spousta drobností.“

Banalitu Bábovek nečekejte. Nad touto knihou musíte přemýšlet, ale ona se vám odmění. Třeba už jen zjištěním, že vaše vztahy nejsou tak poničené, jako ty v knize. A pokud jsou, vezměte nohy na ramena. Jinde bude líp.

Za mě 4*/5* a těším se na další autorčiny knihy. Ovšem někde jsem četla, že si chce od psaní dát pauzu. Snad nebude dlouhá.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: chcete zjistit, jak toxické některé vztahy mohou být. A že i za pěknou fasádou to může někdy nelibě vonět.

NEČTĚTE TO, POKUD: jste šťastně zamilovaní a jste v začátku vztahu. Tohle není reklama na spokojené manželství.

TŘEŠTÍKOVÁ, Radka. Kde jsi, když nejsi. Praha: Motto, 2023. ISBN 978-80-267-2491-9.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz