Hlavní obsah
Knihy a literatura

Kingův Řbitov zviřátek děsí v novém kabátku

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Řbitov zviřátek

Řbitov zviřátek amerického krále hororu Stephena Kinga právem patří mezi klasiky žánru. Mezi českými fanoušky je o něj zájem, proto se právě dočkal svého pátého vydání s novou, děsuplnou obálkou.

Článek

Do amerického městečka Ludlow se v létě 1983 stěhuje mladý lékař Louis Creed s manželkou Rachel, dcerkou Ellie, synem Gagem a kocourem Churchillem. Zpočátku idylická rodinná atmosféra dostává trhliny. Možná, že se na náladě v domě podepisují prastaré síly. Na pozemku Creedových se totiž nachází tajemný Řbitov zviřátek, kde děti z okolí pohřbívají své mazlíčky. A za hřbitovem je ještě něco mnohem děsuplnějšího. Atmosféra začne houstnout v momentě, kdy zemře Churchill.

Stephen King je mistrný vypravěč, který své umění dokazuje v každém svém díle. Řbitov zviřátek rozhodně není výjimkou. Ač King tento svůj román sepsal na počátku osmdesátých let minulého století, stále se jedná o velmi aktuální dílo. A když pomineme absenci mobilních telefonů a internetu, tak by se příběh vlastně mohl odehrávat i dnes na jakémkoliv americkém maloměstě.

Řbitov zviřátek je kniha o smrti a o vztahu, jaký k ní jednotlivé postavy mají. Někteří z ní mají panický strach, někteří ji až vítají a někteří ji berou (alespoň ze začátku) jako nezbytnou součást života. Popisuje proces žalu a také šílenství vznikající z bolesti a ze ztráty. Také je to kniha o rozkladu dříve spokojené středostavovské rodiny. O tajemstvích, nedořešených věcech a o šrámech, které si každý člověk nese na duši.

Vyprávění je mistrně rozehranou šachovou partií, která si čtenáře vodí přesně tak, jak potřebuje. Krásně buduje atmosféru, zlo nechá pomalu kroužit kolem, aby pak zatnulo drápky v momentě, kdy to hrdiny bude nejvíce bolet. Louis si dobře uvědomuje špatnost svého konání, přes to se snaží racionálně své jednání odůvodnit a ospravedlnit. Když už ne před okolím, tak alespoň před sebou samým. Ovšem jestli velké zlo dokážeme byť i jen trochu omluvit, stáváme se zlem částečně také.

Konec příběhu se mi zdál poněkud uspěchaný, zvláště v porovnání se začátkem románu, který zas naopak působil až rozvláčně, jak autor pečlivě popisoval byť i sebemenší detail. I přes tuto výtku ale Řbitov zviřátek patří mezi mé oblíbené Kingovky a rozhodně ho doporučuji všem čtenářům. Přece jen už se z něj stala léty prověřená klasika.

PŘEČTETE SI TO, POKUD: patříte mezi Kingovy fanoušky nebo s jeho četbou teprve začínáte. Je to holt hororová klasika.

NEČTĚTE TO, POKUD: vás děsí horory, pohřebiště a morbidní věci.

Nakladatelství mi knihu poskytlo k recenzi.

KING, Stephen. Řbitov zviřátek. Vydání páté. Přeložil Ivan NĚMEČEK. Praha: Beta, 2024. ISBN 978-80-7593-624-0.

Pokud vás recenze zaujala, můžete mě sledovat i na Instagramu, kde krom recenzí naleznete i další knižní informace či třeba soutěže o knihy nebo nabídky knižních štafet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz