Hlavní obsah
Knihy a literatura

Kniha o dobytí Granady potěší milovníky historie i češtiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy 1492: Dobytí Granady

Rok 1492 nebyl jen o objevech, byla v něm dovršena reconquista. A právě událostem, které jí předcházely, se věnuje nová kniha českého spisovatele Lukáše Zárybnického 1492: Dobytí Granady.

Článek

Do konce 15. století byla část Pyrenejského poloostrova pod maurskou nadvládou. Žili zde, pokud ne v poklidu a příměří, tak alespoň ve stavu udržujícím status quo, pohromadě příslušníci tří náboženství - muslimové, židé a křesťané. To se ovšem počátkem roku 1492 změnilo, když padla poslední muslimská bašta Granada a celému Španělsku začala vládnout Isabela Kastilská s Františkem Aragonským. O tom, co vše pádu předcházelo a jak se žilo příslušníkům jednotlivých náboženství, vypráví kniha 1492: Dobytí Granady.

1492: Dobytí Granady se soustředí na osudy několika hlavních postav, popisuje jejich obyčejně neobyčejné životy. Skvěle vykresluje jejich charaktery a jejich motivace. V popředí vyprávění jsou jak hlavní hráči, tak zdánlivě nedůležité osoby. Kniha tak znamenitě poukazuje na fakt, že dějiny nejsou pouze suchá a nudná data v učebnicích dějepisu, ale skrývají se za nimi příběhy lidí. Uprostřed velkých dějinných událostí je totiž vždy obyčejný člověk, který touží prožít svůj život v poklidu a  kterému by vůbec nevadilo, kdyby se nic světoborného nedělo.

Lukáš Zárybnický ve své knize také poutavě upozorňuje na to, že velkým dějinným událostem předchází zdánlivá období, kdy se nic neděje, ale kamínek po kamínku postupně strhne lavinu a dějiny se změní. V tomto příběhu k dobytí Granady vede předchozích 21 let, které s protagonisty prožíváte. Léta, kdy zrada byla na denním pořádku, každý převlékal svůj plášť, jak se mu hodilo, a intriky se servírovaly častěji než chleba.

Vyprávění vás strhne a nepustí. Nevíte, které postavě máte fandit dřív, ale rozhodně víte, které fandit nemáte. Autor textu má také velký cit pro jazyk a bohatou slovní zásobu. Pro každého milovníka češtiny bude radost tuto knihu číst. A všimli jste si toho odkazu na slavný film s Gérardem Depardieu?

Doporučuju každému, za mě jednoznačně 5*/5*.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: si rádi rozšiřujete obzory a máte rádi historické knihy.

NEČTĚTE TO, POKUD: hledáte v každé knize romantiku, tady není.

Knihu mi autor poskytl k recenzi.

ZÁRYBNICKÝ, Lukáš. 1492: Dobytí Granady. Togga, 2023. ISBN 978-80-7476-310-6.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz