Hlavní obsah
Knihy a literatura

Les v domě Aleny Mornštajnové nedává ani jiskřičku naděje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Na začátku dubna vyšla v nakladatelství Host jedna z nejočekávanějších knih letošního roku Les v domě Aleny Mornštajnové.

Článek

Z Aleny Mornštajnové se po vydání jejího románu Hana stala česká spisovatelská hvězda. A není divu. Její knihy jsou čtivé, dobře napsané, charaktery postav skvěle vykreslené. Každý z jejích příběhů v sobě nesl poselství a nutil čtenáře přemýšlet. Je skvělé, že v centru vyprávění jsou ženy, které jsou hlavními hybatelkami děje. Silné ženské postavy totiž stále potřebujeme. A také se s nimi jako čtenářka mohu lépe identifikovat.

Nedá se říci, že by její příběhy byly vždy selanky, právě naopak. Všechny se zabývaly tématem, jak se vypořádat s minulostí – svou vlastní, rodinnou nebo i historií státu. A historie to nikdy nebyla veselá. Ovšem každá z jejích knih obsahovala přes velkou dávku deprese i špetku naděje, že může být a bude líp. To se ovšem nedá říci o Lesu v domě.

Nejnovější kniha Mornštajnové je černota od začátku do konce. Odehrává se v domě, kde pro sebe nikdo nemá vlídné slovo a pokud se někomu stane něco hezkého, ostatní jeho drobounké štěstí zadupou do země. Navíc v domě roztahuje svá křídla děsivé tajemství a vám postupně dochází, o co se jedná. Je dobré, že se literatura věnuje i takovým tématům, protože pokud budou zůstávat tabu, nikdy se jich nezbavíme a může se stát, že se něco podobného odehraje u sousedů.

Co ovšem nemůžu pochválit, je celkové vyznění příběhu, který v sobě neobsahuje ani jiskřičku naděje. Nedopřává nám ani kousek štěstí. Spíše naznačuje, že z koloběhu rodičovských chyb není možno vystoupit ani v další generaci. Jako by kniha chtěla šokovat za každou cenu. Život přece není černobílý, obsahuje různé odstíny šedé a určitě i nějakou veselejší barvu.

Přes to za mě 3*/5*

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: máte knihy od paní Mornštajnové rádi a deprese vám nevadí.

NEČTĚTE TO, POKUD: hledáte oddechové čtení, tohle to totiž nebude.

MORNŠTAJNOVÁ, Alena. Les v domě. Brno: Host, 2023. ISBN 978-80-275-1586-8.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz