Hlavní obsah
Knihy a literatura

Muž, který sázel stromy – útlá kniha o tom, že každý může změnit svět

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Muž, který sázel stromy

Krátká novela Jeana Giona Muž, který sázel stromy poprvé vyšla již v roce 1953. Od té doby se dočkala řady překladů, znovuvydání, a dokonce i animovaného filmu. Mění životy a inspiruje dodnes.

Článek

Pokud se mě kdokoliv zeptá na to, jakou knihu si musí přečíst, vždy doporučím Gionův svazeček Muž, který sázel stromy. Je to útlá novela, kterou každý zhltne do hodiny, takže se hodí i pro toho, kdo nečte. Vydání od Vyšehradu obsahuje nádherné ilustrace Heleny Konstantinové, které potěší oko. Ale to nejdůležitější, co si zaslouží každé doporučení, je poselství knihy.

Jean Giono v knize vypráví o tom, jak se před první světovou válkou toulal po opuštěném francouzském venkově. V tomto bohem zapomenutém kraji narazil na starého ovčáka, který začal ve vyprahlé pustině sázet stromy. Den za dnem se neúnavně věnoval této činnosti, kterou se čas od času vracel spisovatel pozorovat. Ze zasazených semínek vyrostly stromy, ze stromů les, který dával život. Vrátila se zvířata, vyschlé prameny se zase zaplnily vodou a do opuštěných vesnic se nastěhovaly mladé rodiny. Za to mohl jeden člověk, který přes třicet let sám, krůček po krůčku, měnil svět.

Muž, který sázel stromy má pouhých 52 stran. Přes to je to obsahově hutná kniha. Čas, který čtenář tráví jejím čtením, je zanedbatelný v porovnání s časem, ve kterém o ní bude po dočtení přemýšlet. Je to kontemplativní kniha o naději. O tom, že i jediný obyčejný a nepatrný člověk dokáže změnit věci k lepšímu, inspirovat ostatní a přetvářet svět. A nic za to nechtít. Důležitá je pouze jeho vnitřní síla, píle a vytrvalost. Kéž by byl svět plný takových lidí, v tom případě by se nám hezky žilo.

Pokud vám čtení i útlých novel činí problémy, v roce 1987 vznikl skvělý kanadský animovaný film, kde se celá novela dočkala nádherné audiovizuální podoby. I ten všem vřele doporučuji. Ovšem přece jen - kniha je kniha. A taková douška na závěr, Muž, který sázel stromy je dokladem toho, že ekologie není jen otázkou poslední doby, ale že se jí lidé zabývají minimálně od padesátých let.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: čtete knihy, říkám vám, takhle kniha si zaslouží být čtena.

NEČTĚTE TO, POKUD: žádný důvod neexistuje, prostě si to přečtěte.

GIONO, Jean. Muž, který sázel stromy. Vydání sedmnácté, ve Vyšehradu osmé. Přeložil Zdeňka STAVINOHOVÁ, ilustroval Helena KONSTANTINOVÁ. V Praze: Vyšehrad, 2022. ISBN 978-80-7601-675-0.

Pokud vás recenze zaujala, můžete mě sledovat i na Instagramu, kde krom recenzí naleznete i další knižní informace či třeba soutěže o knihy nebo nabídky knižních štafet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz