Hlavní obsah
Knihy a literatura

Není vždy příjemná zkušenost být duševním spřízněncem, že? je LGBT romantasy od české autorky Assez

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy

Není vždy příjemná zkušenost být duševním spřízněncem, že? je česká romantická fantasy kniha autorky Assez, ve které spíš než tu fantasy, naleznete romantiku. Navíc ještě v nyní populárním LGBTQ+ hávu.

Článek

Troddy je učitel na magické škole, kterého k šílenství dohání jeho student Benny. Naštěstí ten už bude brzy svá studia končit, takže se ho zbaví. Jaké je jeho překvapení, že Lady magie se rozhodla dva znepřátelené muže spojit a označit je za duševní spřízněnce, tedy za životní partnery.

Romantická fantasy literatura v poslední době zažívá svou vlnu popularity, patří nyní asi k nejprodávanějšímu fantasy podžánru. Právě romantasy se pro svou prvotinu rozhodla využít i česká spisovatelka Assez v příběhu Není vždy příjemná zkušenost být duševním spřízněncem, že? Kniha navíc popisuje milostné trable dvou mužských postav, takže se může řadit i k duhové literatuře, která je, co se týče popularity, také na vzestupu.

Milostná zápletka patří k takzvané lince hate-to-love, čili od nepřátelství k lásce. Oba milenci se nemohou vystát, ale osud je spojil dohromady a oni s tím nic neudělají. Bohužel celá linka s duševním spřízněnectvím v knize není moc vysvětlena. Autorka čtenáře hodí přímo do děje a ten se musí zorientovat sám. To se vlastně týká i celého magického světa, který má zřejmě rozmyšlen do větších detailů, ale v popisuje z něj jen střípky.

A vlastně ani toho kouzlení se od obou čarodějů spíš nedočkáme, spíš se řeší jen vztahové problémy a chybí například boj proti společnému nepříteli, který by protagonisty více spojoval. Celý děj knihy dopředu posunují hlavně dialogy, z valné části mezi dvěma hlavními hrdiny, kteří se neustále špičkují. Jejich slovní přestřelky jsou nápadité a autorka využívá zajímavá a vtipná přirovnání a bohatou slovní zásobu.

Assez knihu vydala v elektronické podobě, takže za sebou neměla zázemí velkého nakladatelství. Je poznat, že se jedná o její prvotinu a že tudíž ještě není vypsaná. Také je škoda, že text neprošel nějakou rozsáhlejší betací, protože se určitě některé věci dali v průběhu editačního procesu vychytat. Některé věty jsou stylisticky kostrbaté a daly by se napsat lépe (kupříkladu spojení učinil pokus vs. čtenářsky přívětivější pokusil se). Ovšem jde poznat, že autorka miluje psaní a také magický svět, který vytvořila. Je tedy možné, že se dalších příběhů z tohoto univerza dočkáme a dozvíme se o jeho historii a zákonitostech něco více.

PŘEČTETE SI TO, POKUD: máte rádi romantické zápletky hate-to-love, tedy od nenávisti k lásce. A pokud vás baví slovní přestřelky.

NEČTĚTE TO, POKUD: vám vadí, že krom neustálého pošťuchování se v knize vlastně nic neděje.

Autorka mi knihu poskytla k recenzi.

ASSEZ. Není vždy příjemná zkušenost být duševním spřízněncem, že? Martin Koláček - E-knihy jedou, 2024. ISBN 979-80-281-1165-6.

Pokud vás recenze zaujala, můžete mě sledovat i na Instagramu, kde krom recenzí naleznete i další knižní informace či třeba soutěže o knihy nebo nabídky knižních štafet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz