Hlavní obsah
Knihy a literatura

Nový český western odpovídá na otázku, jak velká je Cena života

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka kniha Cena života

Mladý český autor Michal Hrnčíř nás zve na zběsilou jízdu divokým západem ve své knize Cena života, která vzdává hold starým dobrodružným příběhům plných statečných mužů a lepých žen.

Článek

Luisin manžel byl vždycky budižkničemu. Teď je mrtvý a jejich syna unesli Mexičané. Spolu se svou sestrou a pár muži vyráží na cestu přes jih Spojených států amerických, aby syna zachránila. Na výpravě jí dělá společnost i tajemný cizinec John, který má charisma, poslání a bezednou peněženku.

Cena života je klasický dobrodružný román plný akce. Charaktery přesně odpovídají šablonám, které jsou nutné pro rozvoj příběhu. Záporáci jsou až krutě zlí, kladné postavy zas volí mezi svým osobním štěstím a posláním pro blaho společnosti. Ženy jsou něžné, ale odvážné. Přesně to zapadá do pravidel žánru starého dobrého westernu, jaký známe například z takových filmových děl jako Tenkrát na západě či Sedm statečných. Takže pokud patříte mezi milovníky drsných amerických mužů z předminulého století, je pro vás Cena života must-have.

Začátek Ceny života je poměrně zdlouhavý. Čtenář se v něm seznamuje s Johnem a jeho cestou z Evropy do USA. Poměrně časté jsou časové skoky, což přispívá k jeho zmatenosti. Jakmile se ale dostaneme v dějin hlavním událostem příběhu, rozjíždí se to pravé dobrodružství. Následně není problém se v ději orientovat. Každá z postav má svou vlastní motivaci a důvody, proč se na cestu vydává. Dobře načrtnutí jsou i okrajoví kolemjdoucí. Jen nechápu Johna, proč si myslí, že se nemůže věnovat jak svému výzkumu, tak případné rodině.

Krom akce nechybí ani romantická linka, takže na své si přijdou i něžné duše. Ovšem dobrodružství převažuje. A rozhodně nekončí pouze cestou. Kladně také hodnotím i zajímavou obálku, která krásně koresponduje s žánrem Ceny života. Na knize mi trochu vadila absence mapy. Byla bych ráda sledovala, kudy všudy hrdinové putovali. Ale možná je to dáno tím, že zatím vyšla elektronická verze románu. Ta tištěná se právě připravuje a já lobbuju za mapku.

Jestli vás láká si letos v létě přečíst knihu o zběsilém a dobrodružném záchranném putování, můžete po Ceně života sáhnout. Protože právě léto je na dobrodružství jako dělané.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: si chcete přečíst western jako ze staré školy.

NEČTĚTE TO, POKUD: nemáte rádi dobrodružnou literaturu.

HRNČÍŘ, Michal. Cena života. Solis, 2024. ISBN 978-80-53005-03-6.

Děkuji autorovi, který mi věnoval knihu k recenzi.

Pokud vás recenze zaujala, můžete mě sledovat i na Instagramu, kde krom recenzí naleznete i další knižní informace či třeba soutěže o knihy nebo nabídky knižních štafet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz