Hlavní obsah
Knihy a literatura

Příběh Sadako Sasaki - přežila hirošimskou atomovou bombu, ale zabila ji rakovina

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Sadako Sasaki a tisíc papírových jeřábů

Výbuch atomové bomby v japonské Hirošimě ovlivňoval životy přeživších dlouho po válce. Jednou z Hibakuš byla i mladičká Sadako Sasaki, která svou nezdolnou silou inspiruje dodnes. O jejím životě vypráví kniha Sadako Sasaki a tisíc papírových jeřábů.

Článek

Skoro před dvaceti lety jsem měla možnost navštívit Hirošimu a Muzeum míru, které je celé věnováno tomu hrůznému dnu ke konci druhé světové války a jeho následkům. Je to zážitek, který se vryl do paměti a vím, že ho nikdy nevytěsním. V blízkém parku se nachází památník ozdobený spoustou poskládaných papírových jeřábů. Lidé je tam věší jako symbol míru a naděje a také jako vzpomínku na holčičku Sadako.

Sadako Sasaki se narodila 7. ledna 1943 v japonské Hirošimě. Byly jí dva roky, když její město 6. srpna 1945 zničila svržená atomová bomba. Od epicentra výbuchu byla přes jeden a půl kilometru. Měla štěstí, že výbuch i následní řádění ohně přežila, ovšem radiace ji dohnala o deset let později. Tehdy onemocněla leukemií, na kterou v té době nebyl žádný lék. I v tak mladém věku věděla, že jí nejspíš čeká smrt, přes to se nevzdávala a chtěla se uzdravit. Začala proto skládat origami. Podle staré pověry prý se tomu, kdo doskládá 1000 papírových jeřábů, splní přání. Ona jich poskládala mnohem více, ovšem nestačilo to. Její odkaz přesto žije dál.

Příběh jejího života se rozhodl pro děti sepsat její bratr Masahiro Sasaki a spisovatelka Sue DiCicco v knize Sadako Sasaki a tisíc papírových jeřábů. Mapuje život malé Japonky od narození do předčasné smrti. Kniha je určená pro děti tak od desíti let, ale určitě ji ocení i nejeden dospělý. Dozví se v ní, jak se žilo v zemi vycházejícího slunce za války i po ní, jak to vypadalo v osudový den, kdy Američané bombu svrhli, i co všechno zažívali lidé, kteří výbuch přežili.

Kniha obsahuje celou řadu vzpomínek a detailů ze života rodiny, který byl těžký i před Sadačiným onemocněním. Zajímavé je vyprávění o poválečném Japonsku, o zvycích, pověrách či školní docházce. Tisíc papírových jeřábů je i přes svůj děsuplný obsah kniha plná naděje, stejně, jako byla plná naděje i sama Sadako. Toužila se uzdravit a kvůli svému přání se naučila skládat jeřáby. A když už věděla, že se neuzdraví, své přání přesměrovala na přání pro svou rodinu. Její příběh inspiruje děti po celém světě a ukazuje, že hrůzy války mají na civilní obyvatelstvo dopady i dlouho po jejím konci.

Je dobře, že podobné knihy pro mladé čtenáře vznikají, protože jim příběhy obyčejných lidí dají mnohem více, než jen suchá data v učebnicích dějepisu. Sadako chtěla žít svůj obyčejný život, bohužel jí to nebylo dopřáno. Doufejme, že nám i našim dětem bude. Toto přání můžeme vyslat k nebesům na křídlech papírového jeřába. Pokud nevíte, jak ho složit, na stránkách knihy se to dozvíte.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: vás zajímají příběhy obyčejných lidí a jak se do jejich osudů propsala druhá světová válka.

NEČTĚTE TO, POKUD: je vám víc jak patnáct a nemáte rádi literaturu pro děti a mládež.

Děkuji nakladatelství za knihu k recenzi.

DICICCO, Sue a SASAKI, Masahiro. Sadako Sasaki a tisíc papírových jeřábů: skutečný příběh. Přeložila Hana POSPÍŠILOVÁ. Praha: Stanislav Juhaňák - Triton, 2023. ISBN 978-80-7684-233-5.

Pokud vás recenze zaujala, můžete mě sledovat i na Instagramu, kde krom recenzí naleznete i další knižní informace či třeba soutěže o knihy nebo nabídky knižních štafet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz