Hlavní obsah
Knihy a literatura

Runy osudu jsou jako Cizinka, místo Skotů ovšem v knize najdete Vikingy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Runy osudu

Historických romancí jsou plné police v knihkupectvích. Runy osudu Christiny Courtenay se však vymykají jak časovým obdobím, tak kvalitou.

Článek

Linnea je mladá žena, která pracuje na archeologických vykopávkách. Její nečekaný nález způsobí, že se přenese časem přes tisíc let zpátky a potká ztepilého vikingského válečníka Hrafna. Naštěstí mu rozumí, protože studuje staré jazyky. Naneštěstí ji Hrafn považuje za otrokyni a vydává se ji prodat do Istanbulu.

Zápletka připomíná Cizinku - mladá moderní žena díky kouzlu putuje časem, kde potká záhadného cizince a je jasné, že mezi nimi začne klíčit vztah. Jen ta doba je jiná. Runy osudu se odehrávají v devátém století mezi Vikingy. Netradiční doba a netradiční prostředí z příběhu rozhodně dělají knihu, kterou byste neměli minout. Zvláště, pokud máte rádi historické romance.

Kniha se velmi dobře čte, ani se nenadějete a je konec. Je poznat, že autorku období, do kterého děj knihy zasadila, fascinuje. Zejména oceňuji popis obyčejného života v devátém století a tehdejších způsobů obživy a popis obchodních cest. Mám ráda, pokud má kniha nadstavbu a já se díky ní dozvím něco nového. Tady byla těch přínosných informací veliká spousta. Je poznat, že studiu dobových reálií věnovala autorka velkou pozornost.

I samotné rozuzlení knihy kvituji a musím říct, že pokud přijmeme hru na cestování časem, je uvěřitelné .

Runy osudu jsou druhou knihou v sérii Runy Christiny Courtenay, ale pokud jste nečetli Ozvěny run, tak to vůbec nevadí. Knihy mají samostatný příběh a spojuje je pouze doba, ve kterých se odehrávají. Navíc v Ozvěnách run není onen nadpřirozený prvek cestování časem, kolem kterého se tady vše točí.

Za mě 4*/5* a těším se na další runový příběh.

Knihu k recenzi mi poslaly Knihy Dobrovský.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: se chcete něco dozvědět o životě Vikingů a o cestách za obchodem. A také, pokud máte rádi romantiku.

NEČTĚTE TO, POKUD: nemáte rádi historické romance.

COURNTENAY, Christina. Runy osudu. Praha: Naše nakladatelství/Red, 2013. ISBN 978-80-277-1357-8.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz