Hlavní obsah
Knihy a literatura

Sokol, Drahoš nebo Goldflam prozradí, Jak vychovat chlapce

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Jak vychovat chlapce

Jak vychovat z novorozence muže, za kterého se jeho matka nemusí stydět? Aby byl laskavý, milý, ale nebál se ve světě prosadit? Veronika Kořínková se rozhodla na to zeptat těch, kteří jsou pro mnohé vzorem, a napsala o tom knihu.

Článek

Veronice Kořínkové vážně onemocněl manžel a musel do nemocnice. Ona se tak z ničeho nic ocitla sama na výchovu dvou malých chlapců. Jenže jak se k jejich výchově postavit, aby z nich vyrostli dobří lidé? Napadlo ji, že se zeptá těch, o kterých si myslí, že se jejich výchova povedla. Oslovila jich celkem devět a zjišťovala, co formovalo jejich osobnosti. Manžel se uzdravil a  rozhovory s mužskými vzory dostaly další rozměr - vznikla kniha Jak vychovat chlapce, která pomáhá nejen rodičům, ale i pacientům. Veškerý výtěžek z jejího prodeje totiž autorka věnuje Ústavu hematologie a krevní transfuze v Praze.

Spisovatelka pro svou knihu s podtitulem Portréty inspirativních mužů vyzpovídala Jana Sokola, Pavla Pafka, Karla Schwarzenberga, Jiřího Drahoše, Arnošta Goldflama, Michala Horáčka, Michaela Kocába a Tomáše Sedláčka. Už podle vybraných mužů se dá poznat, k jakému vidění světa Kořínková inklinuje a Jak vychovat chlapce si tak spíše užijí lidé se stejným světonázorem. Jedná se o velmi laskavou knihu rozhovorů, která se ovšem nebojí místy ani zabrousit do negativních a těžkých témat.

U zpovídaných osobností se dozvídáme informace o jejich dětství, dospívání, kořenech. Zjistíme, kdo je krom rodičů a prarodičů dále formoval, ke kterému svému učiteli měli nejblíž či kdo další kromě předků a kantorů je v jejich vyrůstání a zrání ovlivňoval. Část rozhovoru je také věnována tomu, jak oni sami pojali výchovu svých dětí a vnuků. Velkou zajímavostí pro mě byl fakt, že řada z nich klade velký důraz i na víru, která podle nich měla velký dopad na formování jejich charakteru. Dalším důležitým aspektem v jejich dětství byla u řady z nich také rodinná soudržnost. Rozhovory jdou do hloubky a čtenář nemá pocit, že by se potřeboval ještě na něco doptávat. Ovšem doporučuji dávkovat například jeden rozhovor denně, ať se vám zpovídaní v průběhu čtení nezačnou plést.

Na konci každého oddílu je pár řádků o respondentovi, které sepsali jejich kolegové, přátelé či známí. Čtenář tak může zjistit, jak daný muž působí na své blízké okolí a leckdy si i poupraví obraz, který o něm ve své hlavě má. Rozhovory doplňují netradiční portréty zpovídaných, které vyfotil ten, kvůli kterému vlastně kniha vznikla – Pavel Kořínek. Musím říct, že ji ještě pozvedají a určitě by se vyjímaly i v nějaké galerii.

Ač je zpovídáno celkem devět mužů, opakují se pouze některé otázky, takže je kniha v každé své části jiná. A také každý rozhovor čtenáře osloví jinak. Mě nejvíc zaujaly části s Arnoštem Goldflamem a Michalem Horáčkem, ale zřejmě je to proto, že ke zmíněným pánům mám myšlenkově nejblíže. Každému čtenáři se tak bude více líbit jiný rozhovor. Všechny ho ovšem donutí k zamyšlení, protože každý obsahuje řadu zajímavých a hlubokých myšlenek.

Mám malého syna, proto jsem tuto publikaci uvítala a chtěla jsem nechat inspirovat. Rozhodně jsem se dozvěděla, že vychovat slušného muže, který se za sebe nemusí stydět a uspěje, je velká alchymie. Jako rodiče k jejímu zdaru můžeme přispět hlavně tím, že svým dětem budeme pozitivními vzory, protože z toho si zpovídaní pánové brali nejvíce. Mám i dceru, takže doufám, že bude následovat ještě druhý díl s názvem Jak vychovat dívku. Myslím, že nebudu jediná, která by ho ocenila.

Jak vychovat chlapce doporučuji jak všem rodičům malých dětí, tak i fanouškům pánů, kteří do knihy poskytli rozhovor. Určitě se na stránkách knihy dozví nejednu zajímavost, která je překvapí.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: máte doma dítě a chcete se dozvědět něco o tom, jak vychovávali děti generace před námi. Nebo pokud vás zajímá dětství zpovídaných osobností.

NEČTĚTE TO, POKUD: máte vnitřní odpor ke zpovídaným mužům.

Děkuji nakladatelství a autorce za zaslání knihy k recenzi.

KOŘÍNKOVÁ, Veronika. Jak vychovat chlapce: portréty inspirativních mužů. Praha: Argo, 2024. ISBN 978-80-257-4442-0.

Pokud vás recenze zaujala, můžete mě sledovat i na Instagramu, kde krom recenzí naleznete i další knižní informace či třeba soutěže o knihy nebo nabídky knižních štafet.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz