Hlavní obsah
Knihy a literatura

V Náhradníkovi ze sebe princ Harry dělá jen ufňukanou karikaturu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Náhradník

Život britského prince Harryho známe ze stránek bulváru i seriózního zpravodajství. Nevíme o něm málo. On se ovšem rozhodl tyto informace rozšířit a servíruje nám svou biografii Náhradník.

Článek

Pokud máte tu smůlu, že žijete život veřejně známé osoby, váš život s vámi žijí i ostatní, a to prostřednictvím sdělovacích prostředků či sociálních sítí. Někdo si tento život dobrovolně vybere, někdo se do něj narodí. Obraz, který si ovšem jedinci o takové osobě vytvoří, je simulakrum - zcela vyprázdněný, jen kopie bez originálu, protože originál řada z novinářů znát nechce a veřejnost tedy ani nemůže. Bohužel ani po přečtení knihy Náhradník, kterou o sobě napsal princ Harry, nemůžeme tvrdit, že známe jeho pravou podstatu, protože nám řekl jen to, co chtěl. Zůstává stále simulakrem.

Kniha nezačíná princovým narozením, ale událostí, která formovala celý jeho následný život - smrtí jeho matky Diany v roce 1997. Dozvíme se v ní něco o princově dospívání, vztazích, vojenské kariéře, seznámení se s jeho manželkou či narození jeho dětí. Celý obsah této knihy by se však dal shrnout slovy: za vše může Camilla. A tisk. A William. A tatínek. A Kate. A palác. Nikoliv on. Jakoby princ Harry zastydl někde v pubertě a ze všeho, co zlého se mu děje, obviňoval okolí. Nikdy za to nemůže jeho přílišná láska k návykovým prostředkům kteréhokoliv druhu či zbrklé jednání. Postrádá jakoukoli míru sebereflexe.

Ve vyprávění nechybí i řada podle něj humorných historek. Takže se můžeme dočíst o tom, kde všude se nezřízeně opil a co pil při tom za alkohol. Kde všude konzumoval opiáty a jaké měl po nich stavy. Ano, místy to nepřipomíná biografii člena královské rodiny, ale drogového dealera. Kniha nepostrádá také historky o pomočování a či o princovu omrzlém penisu. A během toho všeho si neustále stěžuje, že nemá vlastní život, že nemůže za sebe rozhodovat, že je do všeho nucen.

Nejzajímavější částí Harryho příběhu a vlastně i čemu věnoval nejvíce času, bylo jeho nasazení v Iráku a posléze v Afghanistánu. Škoda jen, že mu okolnosti a jeho status zabránily pokračovat ve vojenské kariéře. Protože z líčení vyplývalo, že role vojáka je ta, na kterou se hodí a která k němu nejvíce sedí.

Celá kniha na mě působí dojmem jakéhosi volání o pomoc. Jako by ji psal někdo, kdo zoufale baží po pozornosti, ovšem křičí, že o ni nestojí. Náhradník je kniha plná protikladů. Vypráví o princi, který chce být obyčejným člověkem, přesto ho velmi mrzí, že je pouhým náhradníkem staršího bratra (od toho ten název). Celé rodině přeje jen to nejlepší, ale zároveň na nich nenechává nit suchou. Velmi obdivuje svou babičku, ale dělá z ní jen loutku v rukou jiných. Co je tedy pravda a co je lež? Na to si musí udělat obrázek každý sám.

Náhradníka je velmi těžké hodnotit, protože už ze začátku k němu předstupujete s nějakým předsudkem. Také ho nemohl napsat princ sám, určitě měl ghost writera, takže za mě 2*/5*, ale je to opravdu velmi subjektivní hodnocení.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: patříte mezi Harryho fandy a chcete se dozvědět vše o jeho bimbasu.

NEČTĚTE TO, POKUD: vás celá ta kauza kolem Meghan a Harryho odpuzuje. Po přečtení knihy se tyto pocity ještě znásobí.

PRINC HARRY. Náhradník. Praha: Práh, 2023. ISBN 978-80-7252-980-3.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz