Hlavní obsah
Knihy a literatura

Vondruškova Černá lilie potěší každého fanouška Oldřicha z Chlumu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Černá lilie

Velmi plodný autor historických detektivek Vlastimil Vondruška nás v Černé lilii zve opět do středověku. Návrat je to nostalgický a nepřekvapivý, čtenáři dostanou přesně to, na co jsou zvyklí.

Článek

Vlastimil Vondruška patří mezi stálice české literární scény, napsal už přes 70 knih, které často boří žebříčky prodávanosti. Nejoblíbenější je jeho série Hříšní lidé Království českého v hlavní roli s brilantním vyšetřovatelem Oldřichem z Chlumu. Ten se v románu Černá lilie vrací už po jednatřicáté. A s ním i staří známí panoš Ota a velitel Diviš.

Chystá se válka a král pověří Oldřicha, aby objel české pány a sehnal mu pár mužů ve zbrani. Jemu se do tak nudného úkolu nechce. Shodou okolností dorazí na hrad Hořovice, kde se zdržují křižáci po návratu z války, ale navíc tam došlo k vraždě. A když se k jedné přidá i další, je jasné, že při přesvědčování vojáků k dalšímu válečnému tažení ještě může dělat to, co ho baví nejvíc - vyšetřovat zločiny.

Při čtení knihy si člověk připadá jako ve společnosti starých známých. Charaktery jsou dané, vůbec se nemění, a pokud by někdo na něco náhodou zapomněl, autor mu to ještě na začátku připomene. Čtenáře nic nepřekvapí. Vondruška jede stále podle stejné osvědčené předlohy. Ví, co jeho čtenáři mají rádi, a servíruje jim to. Černá lilie je feel good detektivka, nad kterou se nemusí moc přemýšlet. Čte se velmi dobře, příběh rychle odsýpá. Jen v tom množství postav je občas těžké se orientovat a také se v ději nevyskytuje žádná ctnostná ženská postava. Všechny dámy, ať již markytánky, děvečky nebo hradní paní, jsou vylíčeny jako ženy lehčích mravů, což v porovnání až s téměř dokonalým Oldřichem prostě bije do očí. Škoda, že se v knize alespoň nevyskytuje jeho manželka Ludmila.

Jako další negativum vnímám to, že kdyby nebylo dvou náhod, tak se vyšetřovatelům zločiny nikdy nepodaří vyluštit. Nejsem příliš častý čtenář detektivek, ale přijde mi, že by se na štěstí nemělo moc spoléhat. A konec mi přišel celkem uspěchaný. Ale jinak je případ vystavěn dobře, motivace je uvěřitelná, vyústění také. Čtenáře Vladislava Vondrušky Černá lilie určitě nezklame. A nezklame také ty, co rádi sáhnou po nějaké lehké detektivce.

Já dávám 3*/5* .

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: patříte mezi fanoušky pana Vondrušky nebo máte rádi historické detektivky.

NEČTĚTE TO, POKUD: vám vadí, že je to vlastně úplně stejné jako předchozí díly.

Knihu mi nakladatelství MOBA poskytlo k recenzi.

VONDRUŠKA, Vlastimil. Černá lilie. Brno: MOBA, 2023. Hříšní lidé Království českého (MOBA). ISBN 978-80-279-0812-7.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz