Hlavní obsah
Knihy a literatura

Životopis Agathy Christie poodkrývá nejedno spisovatelčino tajemství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Terka od kafe, knihy a koláčku

Obálka knihy Agatha Christie: Tajuplná žena

Agatha Christie je nejznámější spisovatelkou detektivních románů. Krom toho byla i manželkou, matkou, ošetřovatelkou, ženou. Na všechny stránky její osobnosti si v životopise Agatha Christie: Tajuplná žena posvítila Lucy Worsley.

Článek

Životopisů Agathy Christie vznikla už celá řada, včetně její vlastní autobiografie. V čem tedy tenhle, který právě vyšel, vystupuje z řady a proč byste si ho rozhodně neměli nechat ujít? Tím důvodem je osoba autorky, známé britské historičky Lucy Worsley, která v knize dokazuje, že je historie její celoživotní vášní. Že to není pouze koníček, ale zaměstnání. Ke spisovatelce přistupuje s pokorou. Každá, byť i nepatrná, událost Agathina života, o které se v knize zmiňuje, je historicky doložena. A když už se pustí do fabulací a vlastních závěrů, vždy na to upozorní, a ještě dodá prameny, které ji k tomu vedly.

Autorce se na životopisu Agathy Christie podařilo odvyprávět příběh změn, jakými prošla britská společnost v bouřlivém 20. století. Život ani rozhodnutí spisovatelky nijak nehodnotí, pouze s nadhledem a občas i humorem popisuje. Nedělá z Agathy Christie ženu hodnou piedestalu, ikonu bez chyb, naopak. Na její chyby (jako například antisemitismus, rozsáhlé předsudky či nepříliš kladný postoj k mateřství) dokonce upozorňuje a zasazuje je do doby spisovatelčina života a do způsobu výchovy.

Po přečtení knihy si čtenář poupraví dojem, který mohl získat z fotografií v medailoncích Agathiných knih. Rozhodně to nebyla jenom ona milá distingovaná dáma s perlovým náhrdelníkem. Zajímavý je rozhodně pohled na Agathu coby v jistém slova smyslu antifeministku. Řada čtenářů se domnívá, že Agatha se musela prosadit ve světě mužů leckdy i přes odpor svých nejbližších. Jenže ona naopak dělala vše pro pohodlí své rodiny a svého manžela (druhého), to psaní byl jen prostředek, jak toho docílit. Jistě ji to i bavilo, ale kromě vymýšlení příběhů měla další, neméně důležité, vášně, které nám její životopis odkývá. Lucy Worsley tak ve čtenářových očích vytváří obraz mnohovrstevnaté osobnosti, kterou Christie bezesporu byla. Nezaměřuje se pouze na její literární dílo, ale představuje komplexně celou její povahu. A přidává i poměrně netradiční pohled na její zmizení, který ovšem vysvětlí do nejmenších detailů.

Příběh Agathina života z pera Lucy Worsley je čtivý a každému milovníkovi jejího díla udělá radost. Jen pozor, obsahuje spoilery! Na knize mě vlastně mrzel jen ten fakt, že až na malé výjimky postrádá obrazový materiál. Těch fotek je opravdu poskrovnu a člověk při čtení spisovatelčiných eskapád touží vidět archeologické vykopávky, její manžele nebo třeba interiér jednoho z jejích domů.

Lucy Worsley splnila úkol životopisce na jedničku. Čtivou formou přiblížila čtenářům Agathu Christie, její život, osobnost i okolnosti, za kterých vznikaly její knihy. Hlavně ve mně zažehla touhu přečíst si celé obsáhlé spisovatelčino dílo. A že toho je. Za mě 5* z 5*.

PŘEČTĚTE SI TO, POKUD: vás zajímá život oblíbené spisovatelky a chcete se dozvědět, jaká vlastně byla.

NEČTĚTE TO, POKUD: nemáte rádi četbu životopisů nebo tlustých knih. A taky pokud vám vadí spoilery, těch je kniha plná.

Děkuji nakladatelství Beta za zaslání recenzního výtisku.

WORSLEY, Lucy. Agatha Christie: Tajuplná žena. Beta-Dobrovský, 2023. ISBN 978-80-7593-515-1.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz