Hlavní obsah
Satira

Reforma penzí je nutná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Takzvaná důchodová reforma prochází svým nejhorším obdobím. Jak o ní jednají politici a jak dopadne se brzy dozvíme.

Článek

Reforma penzí je nutná, ale musí mít viditelného propagátora řekl premiér Fiala. „Reformu musí propagovat někdo s přívětivou tváří,“ dodal.

Petr Fiala tím, ale myslel svou vlídnou tvář na propagaci. Svým výrokem jen pobouřil své koaliční partnery. „V našich stranách jsou taky akční poslanci s vlídnou tváří,“ znělo nazlobeně. „Vlídnou a pěknou tvář má i Síkela, nebo Vlastimil Válek,“ navrhl Bek. Nebo já: „Ozvala se Černochová.“ Někteří poslanci začali navrhovat další jména. „To už by tu reformu mohl dělat Babiš s jeho vlídnou tváří,“ ušklíbl se Stanjura. „No dobrá, já se tedy toho vzdám,“ odfrkl Fiala, „nech si reformu uvede někdo jiný.“ Po kratším jednání byla vybrána Markéta Pekarová jako vlídná tvář pro reformu. Ta náhle vyhrkla: „To teda nikdy! Myslíte si, že chci mít před volbami plakáty počmárané kosočtverci?!“

Vláda proto musela svolat mimořádnou dohadovací schůzi. Po mnohahodinovém jednání byl nakonec jako propagátor důchodové reformy vybrán poslanec Bartoš. Hned se taky pochlubil nedočkavé veřejnosti. Na toto oznámení reagovali političtí komentátoři s tím, že je to vynikající tah na prosazení reformy mladou generací, která půjde teprve v budoucnu do důchodu. Bartoš to ten večer taky oznámil na pirátském fóru. Píše tam: „Důchodová reforma bude spočívat v tom, že zminimalizujeme důchody. Jako piráti budeme mít peníze stále.“ Tímto vyjádřením opět silně pobouřil veřejnost a lídry koaličních i opozičních stran. Byla svolána další mimořádná schůze. Po dalších mnoha hodinách byl zveřejněn výsledek, že reformu by měl nakonec propagovat Jurečka. Z jeho tváře je vidět pokoru a moudrost: „Nedávno jsem četl knihu o Jánošíkovi a tam jsem nalezl inspiraci, že se chudým vezme a bohatým dodá.“ Po chvíli usilovného přemýšlení: „Nebo to bylo naopak??,“ zamyslel se Jurečka. Obrátil se na čekající novináře se svým úvodním proslovem: „Vím, že naši vládu nemá nikdo rád kvůli drahým energiím, potravinám, daňové reformě a dalšímu zdražování, ale ve vládě jsme všichni velmi spokojení. Spokojení budou i důchodci. Děkuji za důvěru,“ dodal.

K této reformě se vyjádřil i Miloš Zeman: „Důchodovou reformu by měl dělat Babiš, Havlíček nebo Schillerová. Makají ve Sněmovně, mají kvalitní projevy a jsou nejlepší ekonomové poslední doby.“

Šéf SPD Okamura si nakonec mnohahodinový projev odpustil, ale řekl: „Reforma by měla být přijata referendem.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz

Doporučované

Načítám