Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Česká firma může vyřešit problém s plastovým odpadem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: pixabay.com

plasty

Česká firma Green Future jako první na světě představila funkční komerční jednotku na termochemickou recyklaci plastů. Tato technologie zvládne zpracovat veškerý obsah žluté popelnice a může být světovým řešením recyklace plastů.

Článek

Většina plastového odpadu dnes končí ve spalovnách. Česká firma Green Future by to ale mohla změnit. Funkční jednotka na termochemickou recyklaci už stojí v Moravskoslezském kraji, letos plánuje firma začít stavět další dva areály v Česku a jeden v Rakousku. Do 10 let cílí Green Future na ovládnutí 10 % evropského trhu recyklace plastů.

Technologie společnosti Green Future je první funkční jednotkou na termochemickou recyklaci plastů připravenou na komerční použití. Zakladatel Green Future Michal Pivrnec se spojil s českými vědci ze společnosti Enress a společnými silami se jim podařilo dokončit dlouholetý vývoj první komerčně využitelné jednotky na termochemickou recyklaci plastů na světě. Jejich revoluční technologie zvládne recyklovat až 90 % vstupního plastu. Zbytek se z 5 % změní na inertní uhlíkatý zbytek použitelný v gumárenství nebo zemědělství a z dalších 5 % na energetický plyn. Ten je možné použít pro výrobu elektřiny, využitelné pro komunitní energetiku nebo pohon jednotky.

První funkční jednotka na termochemickou recyklaci stojí u Bruntálu a v současné době se připravuje na přechod z vědeckého na komerční provoz. Ten by tak měl začít do konce roku. Jako průkopníci v oboru přitom společnost stále naráží především na limity české legislativy.

„Máme podporu Moravskoslezského kraje, Ministerstva životního prostředí, schválení výsledného produktu od Ministerstva průmyslu a obchodu a další. Stále ale narážíme na určité limity v legislativě, která s funkční technologií nepočítala. Například energetický plyn, který při procesu vzniká, je v rámci zákona o odpadech považován právě za odpad a v současné době ho musíme místo využití likvidovat. Naštěstí se setkáváme s pozitivním ohlasem na naši technologii a daří se nám prošlapávat legislativní cestu. Během prvního pololetí letošního roku by tak měla vzniknout vyhláška řešící využití plynných a kapalných paliv z odpadu,“ říká Michal Pivrnec, CEO a zakladatel Green Future.

Velkým tématem je likvidace plastového odpadu i pro samosprávy. Ty totiž musí v současné době obsah žlutých popelnic třídit a plasty, které není možné recyklovat, musí nechat odvézt a zklikvidovat. To je každoročně stojí nemalé peníze.

Green Future chce od obcí a měst tento odpad odebírat zdarma a zobchodovat až finální produkt v podobě pyrolýzního oleje. Právě po něm je na trhu obrovská poptávka, protože podle směrnice EU „Fit for 55“ musí výrobci plastů nahradit 30 % ropy nefosilním zdrojem. „Z plastového odpadu dokážeme jako jediní vyrobit pyrolýzní olej tak kvalitní, že je ho možné bez dalších úprav použít na výrobu plastů. Takto kvalitní látka má na trhu vysokou cenu. Za den provozu jedna jednotka vyrobí až 15,3 tuny pyrolýzního oleje fungujícího jako zelená náhrada ropy, 0,85 tuny energetického plynu a 0,85 tuny uhlíkatého zbytku. To vše v hodnotě skoro 200 tisíc korun,“ vysvětluje Michal Pivrnec.

V současné době Green Future v Česku jedná s různými firmami a samosprávami o odběru plastového odpadu a jeho zpracování ve vlastních plánovaných provozech. Do konce roku by měla v Česku začít vznikat další dvě recyklační centra. Jedno v Ústeckém a druhé ve Středočeském kraji s celkovou kapacitou zpracování 22 000 tun plastů ročně.

Green Future zároveň hledá partnery, kteří mají zájem o vybudování vlastních recyklačních center. Mezi prvními, se kterými se dohodli, je rakouská obec Hauskirchen. Na jejím území vznikne do konce tohoto roku první komerční areál na termochemickou recyklaci v Rakousku s kapacitou zpracování 30 tun plastového odpadu denně. Celková investice do areálu je odhadovaná na 12 milionů eur.

Plány Green Future ale nekončí v Česku a okolních zemích: „Počítáme s tím, že v první fázi rozšiřování technologie do Evropy se staneme tvůrcem evropského trhu. Do pěti let bychom chtěli po celé Evropě postavit 120 termochemických jednotek, které zvládnou zpracovat 700 000 tun plastů. To představuje 1,5 % celého evropského trhu recyklace plastů. Při dodržení tempa plánovaného rozšiřování míříme do 10 let na 10 % evropského trhu recyklace plastů,“ uzavírá Pivrnec.

Doufejme, že se to firmě podaří a můžeme být zas na něco pyšní.

Zdroje:

https://komoraplus.cz/2024/02/29/ceska-firma-svetove-unikatni-technologii-likviduje-plasty/

https://www.businessinfo.cz/clanky/ceska-technologie-muze-vyresit-evropsky-problem-s-plasty-recyklacni-jednotky-zacne-firma-letos-stavet-i-v-rakousku/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz