Hlavní obsah
Názory a úvahy

Andrej Babiš by měl opět začít podporovat přijetí eura

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Flickr.com

Předseda opozičního hnutí ANO Andrej Babiš euro dříve podporoval, ale nyní je proti. Proč takto mění své názory a měl by přijetí eura v České republice opět začít podporovat?

Článek

Rozhovor pro Hospodářské noviny

Andrej Babiš v roce 2009 v rozhovoru pro Hospodářské noviny řekl, že euro musí být klíčové téma pro jakoukoliv budoucí vládu. Dodal také, že nechápe, proč to politici konečně nepochopí. Situace se ale změnila a Andrej Babiš se najednou stal hlasitým odpůrcem přijetí eura.

Proč Andrej Babiš změnil názor?

S největší pravděpodobností změnil názor proto, že valná většina jeho voličů je proti přijetí eura. Přijetí eura podporují spíše voliči vládních stran. Je možné, že Andrej Babiš si ve skutečnosti myslí, že by bylo dobré euro přijmout. Kdyby ale Andrej Babiš přijetí eura podpořil, přišel by o spoustu voličů.

Politici by své názory měnit neměli

Není dobré a správné, když politici mění své názory. U Andreje Babiše je to ale tak trošku taktická manipulace. Snaží se totiž získat voliče, kteří jsou proti euru a kteří nejsou spokojení s vládou Petra Fialy. Podle posledního průzkumu je pro přijetí eura 44 procent lidí. I když podpora eura roste, tak stále převažují zastánci české koruny.

Euro podporoval také Karel Havlíček

Před pár lety podpořil přijetí eura i Babišův stranický kolega Karel Havlíček. V rozhovoru pro Hospodářské noviny v roce 2017 podotkl, že se euru v určité době nebude možné vyhnout a že jediná diskuse by měla být o tom, kdy by tak mělo být. I on je ale nyní, stejně jako Andrej Babiš, hlasitým odpůrcem eura. Karel Havlíček před pár dny také oznámil, že hnutí ANO předloží návrh ústavního zákona o referendu ohledně eura a korespondenční volby. Hnutí ANO chce tedy o přijetí eura nechat rozhodnout veřejnost.

ČR by euro měla přijmout

Česká republika je členem Evropské unie již od roku 2004. Naše země je tedy již dostatečně připravená na to, abychom euro přijali. Nejdříve je ale důležité informovat veřejnost o tom, jaké výhody nám euro přinese. Důležité ale je i to, abychom začali vyvracet různé dezinformace, které se o euru šíří. Tyto dezinformace ale bohužel často šíří i někteří opoziční politici.

Výhody eura

1) Snížení měnového rizika

Používání eura by snížilo měnové riziko pro lidi i firmy, kteří obchodují nebo investují v eurozóně. To by přineslo také stabilitu a lepší možnost očekávat nějaký ekonomický vývoj.

2) Podpora turismu

Přijetí eura by zjednodušilo cestování pro turisty z eurozóny do České republiky, což by přispělo k většímu rozvoji turismu.

3) Náklady na směnu měn

Přechod na euro by snížil náklady spojené se směnou měn, což by pomohlo státu, firmám i lidem.

4) Ekonomická integrace

Přijetí eura by přispělo i k hlubší integraci České republiky s ostatními členy eurozóny. To je výhodné v situacích, kdy je společná měna spojena s hospodářskou stabilitou.

5) Zjednodušení obchodních transakcí

Přechod na euro by výrazně zjednodušil obchodní transakce mezi Českou republikou a zeměmi eurozóny, což by přispělo k rozvoji obchodních vztahů.

6) Méně podvodů

Výhodou by také bylo to, že by z centra Prahy zmizeli podvodníci s prošlými běloruskými rubly. Tomuto problému se hodně věnují youtubeři, kteří si říkají Kluci z Prahy. Kdyby se v České republice platilo eurem, tak by turisté poznali, že se nejedná o euro a tím pádem by se nenechali podvést.

Anketa

Jste pro přijetí eura?
Ano, co nejdříve.
61,3 %
Ano, ale později.
5,8 %
Ne, nikdy.
32,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 701 čtenářů.

Zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-driv-se-ano-ke-korespondencni-volbe-i-euru-hlasilo-ted-je-razantne-proti-40456969

https://mojeevropa.cz/euromyty/mytus-premier-andrej-babis-euro-nechce-a-nikdy-nechtel/

https://www.novinky.cz/clanek/ekonomika-podpora-eura-v-cr-vyrazne-vzrostla-40399769

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz