Hlavní obsah
Názory a úvahy

Andrej Babiš nám ukázal, že v politice již dávno nemá co dělat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Flickr.com

Předseda hnutí ANO a bývalý premiér Andrej Babiš

Andrej Babiš je v politice již spoustu let a za tu dobu nám již několikrát ukázal, jaký je to člověk. I když je to soudem potvrzený lhář a také bývalý člen STB, tak mu stále spousta lidé věří. Proč?

Článek

Politika za hranou

Andrej Babiš používá praktiky, které nepatří do 21. století a rozhodně bychom je neměli tolerovat. Rozhodně tedy není v pořádku zjišťovat si nějaké informace o dětech nebo manželce jakéhokoliv politika. Andrej Babiš se ale přesně tohoto dopustil u ministra zahraničních věcí Jana Lipavského, kterého mimochodem označil neslušným a vulgárním výrazem. Politici vládní koalice tuto praktiku ihned správně odsoudili, ale zástupci hnutí ANO se za svého předsedu postavili. Sám Babiš se z této situace snažil vykroutit a svůj čin vysvětlil tím, že si chtěl „pouze“ zjistit, zda má Jan Lipavský děti. Prý kvůli tomu, aby mohl panu Lipavskému říci, zda by své děti poslal do války. Bude tedy zajímavé sledovat, jak na to budou reagovat voliči Andreje Babiše a jestli se to nějak projeví v příštích předvolebních průzkumech.

Bývalý člen STB a lhář

Andrej Babiš dělal chyby ale i v minulosti. Soud na Slovensku potvrdil, že Andrej Babiš byl v minulosti členem STB. To on ale popírá. Kromě STB byl i členem KSČM, zde už ale členství potvrdil a podle svých slov toho lituje. V současné době ale z jeho úst můžeme slyšet spoustu různých lží. Na kontě jich má desítky a spousta lží je potvrzená i soudně. Za některé výroky se tedy musel veřejně omluvit. Kromě lží šíří Andrej Babiš mezi lidmi i strach a nenávist. Toto jsou bohužel velice populistické praktiky, které ale Andrej Babiš používá velice často. Evidentně se mu to ale vyplácí.

Rekordní podpora

Podle posledního průzkumu by hnutí ANO získalo dokonce neuvěřitelných 39 procent hlasů, což je opravdu vysoké a alarmující číslo. Stále platí, že největší podporu má hnutí ANO u lidí v důchodovém věku, ale Babišovo hnutí bohužel získává i některé mladé voliče. Nejčastěji k hnutí ANO přechází voliči menších stran jako jsou například Svobodní nebo Komunisté. Hnutí SPD si své voliče stále drží a jejich podpora je stále stejná. SPD si tedy v průzkumech drží své 4. místo a doufejme, že jejich podpora bude klesat. Už tak je totiž dost překvapivé, proč má hnutí SPD tak veliké preference.

Proč Andreji Babišovi stále spousta lidé věří?

Asi hlavním důvodem aktuální vysoké podpory Andreje Babiše je špatná komunikace vlády s lidmi. Vláda neumí správně komunikovat s lidmi a vysvětlovat jim své nepopulární kroky, a to i když jsou klíčové pro budoucnost České republiky. Toho využívá právě Andrej Babiš a perfektně mu to hraje do karet. Kromě toho těží také díky svým lžím. Jeho voliči jsou totiž nejčastěji lidé s nízkým vzděláním nebo právě již zmínění lidé v důchodu. Právě tito lidé jsou pro ně snadná oběť, protože si nedokážou informace správně ověřovat a pak žijí v domnění toho, že je daná informace pravdivá. Babišovo hnutí už ale pomalu dosahuje svého maximálního potenciálu a za chvíli už nebude mít prostor pro to, kam nadále růst. Je ale potřeba brát tyto průzkumu s rezervou. To ale neznamená, že by předvolebním průzkumům člověk neměl věnovat pozornost. Je to spíše znamení toho, že do voleb ještě musíme hodně zabrat a tento trend otočit.

Jak zabránit vítězství Andreje Babiše?

Každý z nás může pomoci tomu, abychom zabránili Andreji Babišovi ve výhře. Je důležité podporovat demokratické strany a to nejlépe i aktivním zapojením v kampani. Na to navazuje také vyvracení lží a dezinformací, které se budou během kampaní šířit velice rychle. Navíc v současné době, kdy máme umělou inteligenci, bude rozeznání lži a pravdy velice složité. Právě sdílení pravdy je asi to nejjednodušší, co může udělat každý z nás. Volby do Poslanecké sněmovny nás čekají příští rok na podzim. Je tedy ještě spousta času na to, abychom veškerý trend otočili. I tyto volby budou velice důležité a každý hlas bude mít opravdu velkou váhu. Pamatujte tedy, že nejdůležitější je to, abyste k volbám vůbec přišli.

Anketa

Věříte Andreji Babišovi?
Určitě ano
13,3 %
Spíše ano
0,6 %
Spíše ne
0,9 %
Určitě ne
84,7 %
Nevím
0,5 %
Celkem hlasovalo 346 čtenářů.

Zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-ma-deti-babis-si-objednal-slozku-na-lipavskeho-jenze-mail-poslal-kam-nemel-40463733

https://eurozpravy.cz/domaci/babisovo-ano-temer-atakuje-40-procent-lidovci-by-skoncili-mimo-snemovni-lavice.4qe1g65d

https://www.irozhlas.cz/zpravy-svet/babis-na-slovensku-neuspel-s-ustavni-stiznosti-v-evidenci-archivnich-svazku_2402071412_aur

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz