Hlavní obsah
Aktuální dění

Bydlet v Praze ve vlastním? Každý o tom sní, ale nikdo na to nemá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Ceny bytů v Praze jsou astronomicky vysoké, což je velký problém.

Bydlet v Praze ve vlastním je stále obtížnější. Ceny bytů totiž stále rostou a poptávka převyšuje nabídku. I do budoucna se dá ale předpokládat, že budou ceny bytů ještě stále růst.

Článek

Proč jsou ceny bytů v Praze vysoké?

Byty v Praze jsou drahé hned z několika důvodů. Jedná se například o vysoké platy. V Praze je totiž nejvyšší průměrná mzda z celé České republiky. Druhým důvodem je málo jiných investic. Lidé totiž často investují do nákupu bytů, protože byt je něco, co jim již nikdo nevezme. Navíc na koupi bytů nemohou prodělat. Buďto ho nabídnou k nájmu nebo nějaký čas počkají. Poté ho mohou prodat za desetitisíce korun více, než si ho pořídili. K jiným investicím se totiž nepřiklání, protože kryptoměny a akcie jsou rizikové a dluhopisy se nevyplatí. Dalším důvodem je pomalá výstavba. V Praze se za rok postaví asi jen 5 000 nových bytů. Poptávka ale několikanásobně převyšuje nabídku. Pokud se tedy objeví nějaký pěkný byt za rozumnou cenu, tak je hned pryč.

1+kk koupíte nejméně za 4 miliony korun

Pokud byste si chtěli koupit byt, který je v dobrém stavu a není na okraji Prahy, tak za něho musíte dát minimálně 4 miliony korun. Nepočítejte ale s nějakým extra velkým bytem, kam se vejde celá rodina. Spíše počítejte, že v něm budete bydlet sami nebo maximálně ve dvou. Najít ale takový byt, který bude přesně podle vašich představ je těžké. Musíte totiž pravidelně sledovat nové inzeráty a rychle na ně reagovat. Rozhodně ho tedy nenajdete hned. Někdo svůj vysněný byt hledá i rok.

Hypotéka není správná cesta

Pokud si již nějaký byt najdete, tak je nejlepší si ho pořídit bez jakékoliv půjčky. Co se tedy týče hypotéky, tak to není úplně nejlepší řešení. Splácíte ji totiž třeba i 30 let. Musíte si tedy pořádně rozmyslet, zda do toho vůbec chcete jít. Zadlužíte se totiž na velice dlouhou dobu a během této doby se může stát spousta věcí. Pokud budete mít smůlu, tak vás mohou vyhodit z práce a vy tak budete muset hypotéku splácet ze svých úspor. Hledáním té vhodné práce totiž můžete strávit i měsíce. Splácet hypotéku ale musíte a vaše úspory určitě nejsou nafukovací. Pokud tedy nemáte někoho, kdo by vám nějaké peníze půjčil, tak můžete snadno spadnout do exekuce. Tento příklad je sice souběh spousty věcí, které by se museli stát, abyste do exekuce spadli. Nikdy ale opravdu nevíte, jaké překážky vás ve vašem životě překvapí.

Češi chtějí bydlet ve vlastním

U Čechů se bydlení ve vlastním těší velké popularitě. Podle posledních dat žije v České republice až 80 procent lidí v bytech či domech v osobním vlastnictví, což je v porovnání s Evropou nadprůměr. Průměr v Evropě je totiž asi 70 procent. S aktuální situací je ale pravděpodobné, že toto číslo bude klesat a stále méně lidí si bude moci dovolit bydlet ve vlastím.

Mladí lidé to mají těžké

Mladé rodiny a všeobecně mladí lidé to mají s bydlením těžké. Politici vždy před volbami slibují, že budou nedostupné bydlení pro mladé lidi a rodiny řešit, ale valná většina z nich tento slib po volbách nesplní. Pokud tedy mladí lidé nějaký byt nezdědí nebo nejsou z bohaté rodiny, tak mají problém. V tomto případě se musí rozhodnout, zda opravdu chtějí bydlet v Praze nebo si pořídí byt kdekoliv jinde v České republice, kde pro ně bude finančně dostupný. Poté mohou doufat, že někdy do budoucna by se mohli do Prahy přestěhovat. Nebo se rozhodnou i tak v Praze bydlet. V takovém případě mají dvě možnosti. Ta první je, že se na dlouhou dobu zadluží, zvládnou platit hypotéku a budou se radovat, že žijí ve vlastním. Pak zde mladí lidé mají ale i druhou možnost a tou je nájemní bydlení.

Bydlet v nájmu může být výhodné

Bydlení v nájmu se může zdát jako noční můra, ale v realitě je to docela výhodné. Nájem za měsíc není tak vysoký a finančně nedostupný. Ještě výhodnější ale je, když se o placení nájmu dělíte se svým partnerem či partnerkou. Platit polovinu nájmu se vyplatí. Pokud žijete v nájmu, tak si můžete také nějaké peníze naspořit. Pokud se to za několik let nasčítá, tak to může být docela hezká částka. Bydlení v nájmu má spoustu výhod, které zatím převažují nad nevýhodami. I tak se ale nějaké nevýhody najdou. Jedná se například o to, že kdejaké změny a úpravy musíte oznamovat majiteli. V nájmu tedy nemáte takovou svobodu, kterou byste mohli mít ve svém vlastním bytě. Bydlení v nájmu tedy může mít spoustu výhod, ale stejně bude vždy lepší bydlet ve vlastním.

Anketa

Vlastníte nějaký byt či dům?
Ano
81,7 %
Ne
12,5 %
Mám v plánu si nějaký byt či dům pořídit
5,8 %
Celkem hlasovalo 295 čtenářů.

Zdroje:

https://www.sreality.cz/hledani/prodej/byty/praha

https://www.i60.cz/clanek/detail/31311/bydlet-ve-vlastnim-ne-v-najmu-sny-cechu-narazeji-na-realitu

https://cc.cz/osmdesat-procent-cechu-zije-ve-vlastnim-hlavne-v-praze-bude-ale-podle-odborniku-treba-si-zvykat-na-najem/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz