Hlavní obsah
Lidé a společnost

Český den proti rakovině aneb jak na den sjednotit Českou republiku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Lidé přispívají i stovky korun.

Již 15. května se bude konat 28. ročník celonárodní sbírky Český den proti rakovině. Tisíce dobrovolníků budou v ulicích prodávat květy měsíčku lékařského s tmavě růžovou stužkou.

Článek

O sbírce

Sbírka Český den proti rakovině patří k největším a nejznámějším sbírkám v České republice. Každoročně lidem v ulicích dobrovolníci za minimální příspěvek 20 Kč prodávají květy měsíčku lékařského se stužkou, která má každý rok jinou barvu. Kromě toho dobrovolníci lidem předávají i preventivní letáčky, které mají pokaždé jiné téma. Letos je sbírka zaměřena na prevenci rakoviny prsu a screeningové programy. Cílem tedy není vybrat hlavně co nejvíce peněz, ale informovat občany o těchto tématech a ukázat jim, jak se před nimi mohou ochránit.

15. května v ulicích po celé ČR

Hlavní sbírkový den se letos bude konat 15. května. Pokud se tedy v tento den budete pohybovat po nějakém větším městě, tak máte velkou šanci na dobrovolníky narazit. Primárně se vybírá hotovost, ale pokud u sebe hotovost mít nebudete, tak nevadí. Dobrovolníci budou vybaveni QR kódy. Pokud tedy máte internetové bankovnictví a dobrovolníkům ukážete potvrzení o platbě vyšší než 20 Kč, tak vám mohou květ měsíčku lékařského dát.

Přispět můžete už nyní

Pokud máte zájem podpořit Český den proti rakovině již teď z pohodlí svého domova, tak máte hned 2 možnosti. Nejlepším způsobem je přispět jakoukoliv částkou na účet sbírky. Níže naleznete QR kód, kde jsou již veškeré informace předvyplněné. Vy tedy můžete pouze doplnit částku, kterou chce přispět a platbu odeslat. Pokud ale nechcete posílat peníze na účet, tak máte možnost poslat dárcovskou DMS. Veškeré peníze poslouží prevenci onkologickým pacientům a výzkumu. Jakákoliv částka tedy skutečně může pomoci. Nebuďte lhostejní a přispějte.

Foto: Tomáš Havelka - QR kód jsem převedl z papírové podoby na elektronickou podobu

QR kód stačí načíst ve vašem internetovém bankovnictví. Po načtení budou již všechny údaje předvyplněné a vám stačí pouze doplnit částku, kterou chcete přispět. Peníze budou odeslány na sbírkový účet 6500065/0300. Více informací naleznete na stránkách www.cdpr.cz.

Lidé jsou ochotní a přispívají

Jelikož se letos této sbírky již potřetí zúčastním, tak skutečně mohu říci, že lidé jsou velicí milí a přispívají. Nejčastěji dávají drobné, ale někteří s hrdostí přispívají i bankovkami. Kromě seniorů a pracujících lidí přispívají i mladí lidé. Nejčastěji ti, kterým na rakovinu zemřel někdo blízký. Občas tedy sbírkou někomu omylem připomenu osud jeho blízké osoby. Lidé to ale berou v pořádku a jsou rádi, že tato sbírka existuje a že bez nároku na honorář vybíráme potřebné finance.

Minulý rok byl rekordní

Zájem a ochotu lidí ukazují i vybrané finance. Minulý rok se podařilo vybrat rekordních 21 437 600 Kč. Čísla ukazují, že i přes zhoršující se finanční situaci lidí v České republice je stále o sbírku obrovský zájem. Je klidně možné, že letos bude částka ještě vyšší. Vše ale závisí na vás a každá koruna se skutečně počítá. Mladé lidi může lákat přispět online přes mobilní bankovnictví. Internet je totiž jejich druhý domov a podle různých analýz mladí lidé v dnešní době nosí hotovost minimálně. Možnost přispět online tedy určitě ocení.

Závěrem bych chtěl poděkovat všem mým čtenářům, kteří se na základě mého článku rozhodli Český den proti rakovině podpořit a zaslali peníze na účet sbírky nebo odeslali dárcovskou DMS. Předem také děkuji všem, kteří přispějí 15. května v ulicích po celé České republice. Peníze jdou opravdu na dobrou věc. Zapište si tedy datum 15. května do svého diáře. Těším se na vás!

Anketa

Podpořili jste letos Český den proti rakovině?
Ano, zasláním peněz na účet nebo zasláním DMS.
3,4 %
Ne, podpořím až 15. května v ulicích.
93,1 %
Ne, nechci Český den proti rakovině podpořit.
3,5 %
Celkem hlasovalo 29 čtenářů.

Zdroj: https://www.cdpr.cz/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz