Hlavní obsah
Cestování

Cestování vlakem je jedno velké utrpení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Cestování vlakem je z ekologického a ekonomického hlediska skvělý způsob přepravy. Spousta věcí ve vlaku ale nefunguje, a tak se z vaší cesty může rázem stát jedno velké utrpení.

Článek

Zpoždění

Asi tou nejčastější negativní zkušeností na cestování vlakem je zpoždění, které může trvat i desítky minut. Zde je ale důležité podotknout, že většina zpoždění není na straně dopravce. Často je zpoždění kvůli různým traťovým závadám, počasí, čekání na přípoj a nebo zpoždění ze zahraničí. Kompenzace za zpoždění například u Českých drah je ale směšná. Pokud čekáte déle než 60 minut, tak máte nárok na kompenzaci ve výši 25 % z ceny jízdenky. A pokud je vlak opožděný o více než 120 minut, tak je to 50 %. O kompenzaci je ale nutné požádat co nejdříve, nejlépe ihned na přepážce.

Toalety zážitek jen zhoršují

Asi každý známe situaci, kdy po delší cestě vlakem musíme navštívit toalety. Ty jsou ale občas v takovém stavu, že si často návštěvu toalety rozmyslíme. Můžete ale narazit i na to, že na toaletách nepoteče voda, nebude tam mýdlo a ani ubrousky. V takovém případě se klidně může stát, že z toalety odcházíte s více špinavýma rukama, než jste na ni přišli. Vždy se ale také najde nějaký vandal, který už tak špinavé toalety ještě zhorší tím, že je poškodí různými nápisy a symboly.

Otravní cestující

Kdo alespoň občas jezdí vlakem či jinou veřejnou dopravou, tak určitě ví, že je dobré mít u sebe sluchátka. Velice často totiž můžeme narazit na různé otravné cestující, kteří vás dokážou vytočit jakýmkoliv způsobem. Ať už se jedná o hlasité telefonování, pouštění videí či hudby nahlas nebo neustálého vyptávání se na něco, které nás opravdu dokáže naštvat. Proto je opravdu dobré mít u sebe vždy nějaká sluchátka, abyste se z toho všeho nezbláznili.

Místenky jsou peklo

Určitě znáte situaci, kdy jedete vlakem delší vzdálenost. V takovém případě si určitě stejně jako já kupujete místenky. Ne vždy jsou ale místenky skvělým řešením. Téměř pokaždé se mi stává, že někdo na mém místě sedí a to i přesto, že je to vždy všude uvedené. Poté ale nastává ta nepříjemná část, kdy musíte daného člověka poslat pryč. Zatím vždy se mi povedlo sedět tam, kde jsem měl zarezervovanou místenku. Spousta lidí byla ale po tomto vyhození naštvaná, protože ve vlaku již často nebylo jiné místo, a tak lidé museli stát.

Průvodčí

Ve vlaku můžeme potkat asi dva typy průvodčích. Do té první skupiny bych zařadil průvodčí, které práce skutečně baví a dělají ji s plným nasazením a úsměvem. S těmito průvodčími je radost jezdit, protože spolu prohodíte pár slov a občas se i zasmějete. Pak je tu ale druhý typ průvodčích, kteří jsou pravý opak. Kontrolu jízdenek provádějí rychle, moc je to nebaví a jsou už ze všeho znudění a nebo naštvaní. Dobrou zprávou ale je, že těchto průvodčích je jen málo.

Nádraží má být příjemné místo

Všichni si asi přejeme, abychom nastupovali nebo vystupovali na nádraží, které bude moderní a příjemné. Na nádraží někteří lidé stráví klidně i desítky minut. I proto by to mělo být skutečně příjemné místo. To se ale bohužel neděje a některá nádraží dělají danému městu ostudu. A pokud už je někde nádraží v dobrém stavu, tak ho kazí party divných lidí, kteří mají nekalé úmysly.

Dopravci mají co zlepšovat

Je samozřejmě spousta dalších věcí, které ve vlacích úplně nefungují nebo by potřebovali změnit. Je ale důležité, aby si tohoto dopravci všímali a podněty řešili. Samozřejmě to ale neznamená, že cestovat vlakem bychom neměli. Jak jsem zmínil už v úvodu, tak cestování vlakem je z ekologického a ekonomické hlediska skvělý způsob přepravy. Cestování vlakem má ale spoustu dalších skvělých výhod. Je tedy skutečně dobré jezdit vlakem a pokud máte nějaké podněty, tak se s nimi neváhejte na dopravce obrátit. I oni totiž budou určitě rádi za každou zpětnou vazbu od svých cestujících a třeba kvůli vašemu podnětu bude již vaše příští cesta vlakem skvělým zážitkem.

Anketa

Cestujete rádi vlakem?
Ano
80,3 %
Ne
19,7 %
Celkem hlasovalo 66 čtenářů.

Zdroje:

https://www.dtest.cz/clanek-9707/naroky-cestujicich-pri-zpozdeni-vlaku-a-neposkytnuti-sluzby

https://www.youtube.com/watch?v=Smi0KtnLQ58&t=614s

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz