Hlavní obsah
Práce a vzdělání

Dnešní děti mají velké sny a plány do budoucnosti, řemeslníci nebudou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Dnešní děti mají velké sny a plány, je ale reálné aby se jim splnily? A je dobře, že je děti mají? A proč klesá zájem o řemesla?

Článek

Je reálné, aby si děti své sny splnily?

Velice záleží na tom, o čem mají děti své sny. U spousty svých snů poznají děti už v pubertě, zda je skutečně reálné si je splnit. Dítě samo časem začne i reálně uvažovat o tom, jaká profese je pro ně reálná.

Doufám, že si můj sen splní. Být známou zpěvačkou by se mi opravdu líbilo.
Iva, 13 let

Příklad, kdy se dítěti sen splní

Šestiletý Marek chodí do fotbalového kroužku ve svém menším městě. Jeho trenéři ho neustále chválí a je nejlepší hráč v jeho týmu. Ve 12 letech mu nabídli přestup do lepšího klubu v jeho krajském městě, v tomto případě v Plzni. Už v jeho 19. letech si ho všimla Sparta, a teď je jedním z nejlepších fotbalových hráčů v republice a měsíčně si vydělá asi milion korun. Splnil si tedy svůj dlouholetý sen. Je totiž známým fotbalistou a má hodně peněz. Díky penězům si koupil moderní dům, auto a žije luxusní život.

Příklad, kdy se dítěti sen nesplnil

Sedmiletý Lukáš chodí do fotbalového kroužku ve svém krajském městě, tedy v Brně. Patří mezi průměrné hráče. Ve 13 letech, si ale přizná že na dobrého hráče nemá a začne hledat něco, co by ho mohlo bavit a kde je reálné, že tam bude zaměstnán. Uvědomí si, že ho v obchodě u samoobslužných pokladen baví markovat, a že by mohl být prodavačem. Od 21 let tedy pracuje obchodě a jeho měsíční plat je 25 tisíc korun. Jeho dlouholetý sen se mu tedy nesplnil. I tak ale Lukáš žije krásný a průměrný život.

Děti si až moc věří

Možná je to dobře, nebo možná ne ale děti si hodně věří. Občas je tedy pro dítě těžké se s neúspěchem smířit. A naopak, když se dítěti sen splní nebo začne vidět, že je na dobré cestě, je to fantastické. Připadáte si, jako byste byli ve filmu. Představte si, že by se vám všechny sny splnili. Je to krásný pocit, že?

Když už dítěti sen nevyjde, nechce být řemeslníkem

Děti už velice brzy uvažují o tom, co by nikdy nechtěli dělat a co by je nebavilo. Rapidně tedy klesá zájem o všechny řemesla. Nikde tedy neseženete žádného řemeslníka, ale místo toho budete mít v ulici deset IT techniků. Tato situace, se ale bohužel týká i dalších odvětví, třeba lékařství.

Nechci být řemeslníkem. Věřím, že mám větší potenciál. Zároveň si ale uvědomuji, že je potřebujeme.
Karel, 14 let

Proč ale klesá zájem o řemesla?

Důvod je jasný. Dnešní děti nechtějí dělat náročné a špinavější práce. O to ale více si budou lidé řemeslníků vážit a vydělají si víc. Být řemeslníkem se tedy do budoucna finančně vyplatí.

Anketa

Máte nějaké sny?
Ano, mám.
83,3 %
Ne, nemám.
0 %
Měl jsem.
16,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 6 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz