Hlavní obsah
Názory a úvahy

Druhé kolo prezidentských voleb na Slovensku bude těsné, ale Korčok zvítězí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Flickr.com

Kandidát na prezidenta Slovenské republiky Ivan Korčok

V prvním kole prezidentských voleb na Slovensku zvítězil Ivan Korčok. Porazil tak Petera Pellegriniho. Jak bude vypadat druhé kolo a proč právě Ivan Korčok nakonec zvítězí?

Článek

Rozdíl mezi kandidáty byl velký

Mezi postupujícími kandidáty do druhého kola byl značný rozdíl. Ivan Korčok získal o více než 5 procent hlasů více než Peter Pellegrini. Rozdíl mezi kandidáty byl více než 100 tisíc voličů, což opravdu není zanedbatelné číslo. V České republice bylo první kolo prezidentských voleb mnohem těsnější. Původně mělo být těsné i na Slovensku. Nakonec se ale skutečně stalo něco, co nikdo nečekal. Spousta lidí ani nečekalo, že by Ivan Korčok první kolo skutečně vyhrál a už vůbec ne to, že by uspěl s takovým náskokem před jeho soupeřem.

Slováci ukázali, koho chtějí za prezidenta

Díky výsledkům z prvního kola můžeme vidět, že Slovensko si skutečně přeje prezidenta, který je demokratický, slušný, důstojný a reprezentativní. Právě tyto hodnoty představuje Ivan Korčok, kterému lidé na Slovensku v prvním kole dali největší důvěru. Korčokův úspěch podpořilo hlavně to, že ve velkých městech lidé přišli k volbám ve velkém. Co se týče volební účasti, tak ta přesála 50 procent, což v porovnání s Českou republikou vysoká účast není.

Štefan Harabín a poté nikdo

Na třetím místě se umístil Štefan Harabín, který získal skoro 12 procent hlasů. V druhém kole nikoho nepodpořil. Pouze řekl, že jeho voliči dobře vědí, koho mají volit. Za Harabínem se již nikdo s dobrým výsledkem neumístil. Všichni ostatní kandidáti získali méně než 3 procenta. Můžeme tedy říci, že na Slovensku jsou prezidentské volby spíše o tom, že se v nich někteří kandidáti zviditelňují. Jedná se například o Igora Matoviče, který sám řekl, že prezidentem být nechce. Formou sociálních sítí ale poděkoval všem, kteří mu svůj hlas dali. Samotnému mu ale bylo asi jedno, jak v prezidentských volbách vůbec dopadne. Pouze se chtěl zviditelnit a připomenout, že vůbec existuje a má politické ambice.

Druhé kolo bude těsné

Ivan Korčok a Peter Pellegrini se v druhém kole setkají již 6. dubna. Dělat kampaň bude velice obtížné, protože budou Velikonoce. Právě během Velikonoc lidé často nechtějí o politice ani slyšet a chtějí se od ní odreagovat. Bude tedy opravdu složité přitáhnout si na svou stranu voliče, kteří volili ostatní kandidáty nebo se rozhodli volit až v druhém kole. Jedná se právě o potřebné voliče, kteří mohou tyto volby rozhodnout. Už teď je jisté, že druhé kolo bude velice těsné a půjde v něm o každý jeden hlas.

Ivan Korčok zvítězí

V současné době je velice těžké odhadnout, kdo v druhém kole uspěje a stane se tak novým prezidentem Slovenské republiky. Ivan Korčok má ale velké jádro svých voličů a velikou podporu od různých známých osobností. Je symbolem toho, že Slovensko si zaslouží prezidenta, který je slušný a demokratický. Je to člověk, který je proevropský, prozápadní a liberální. Těmito hodnotami by mohl být protiváhou vlády Roberta Fica. Zároveň již byl ministrem zahraničí. Jistě tedy dobře ví, jak Slovensko slušně reprezentovat v zahraničí. Určitě by tak rád pokračoval v tom, jak úřad vede prezidentka Zuzana Čaputová. Pokud si nerozhodnutí voliči toto uvědomí a půjdou volit Ivana Korčoka, tak mají šanci mít nezávislého prezidenta, kterému na Slovensku skutečně záleží. Vše je ale v rukou Slováků a my můžeme pouze doufat, že výsledek voleb bude pozitivní a Ivan Korčok se stane prezidentem Slovenské republiky.

Anketa

Koho byste na Slovensku volili vy?
Ivana Korčoka
46,4 %
Petera Pellegriniho
53,6 %
Celkem hlasovalo 1275 čtenářů.

Zdroje:

https://www.novinky.cz/clanek/volby-prvni-kolo-vyhral-korcok-pellegrini-ceka-v-druhem-kole-prezidentske-volby-tvrdsi-kampan-40465298

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/volby-prezidenta-slovensko-2024-online-vysledky-248179

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz