Hlavní obsah
Názory a úvahy

Hnutí ANO podle průzkumů drtivě vítězí, Českou republiku čekají těžké časy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Flickr.com

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš.

Z průzkumu, který provedla agentura STEM v první polovině listopadu, vyplývá, že podpora opozice roste. Naopak podpora vládních stran stále klesá. Co to pro Českou republiku znamená?

Článek

Drtivě vede hnutí ANO, SPD by skončilo na druhém místě

Podle posledního průzkumu vede se ziskem 33,2 procent hlasů hnutí ANO. Oproti minulým průzkumům si tedy hnutí ANO mírně polepšilo. Na druhém místě by se ziskem 12 procent skončilo hnutí SPD, které si stejně jako ANO v průzkumech mírně polepšilo. První dvě příčky tedy v současné době patří opozičním stranám.

Třetí je ODS, čtvrtí jsou Piráti

Třetí a čtvrtá příčka patří vládním stranám. Na třetím místě by skončila ODS se ziskem 11,6 procent a na čtvrtém místě by se umístili Piráti s 10,2 procenty hlasů. ODS v průzkumech dlouhodobě klesá, Piráti naopak mírně rostou.

SPD, ODS a Piráti mají velice podobné výsledky

V průzkumu můžeme vidět, že SPD, ODS a Piráti mají velice podobné výsledky. Je tedy pravděpodobné, že tyto strany si budou v příštích průzkumech střídat své pozice. Nemůžeme si tedy tipnout, kdo bude druhý, třetí a kdo čtvrtý.

Kdo by se do sněmovny ještě dostal a kdo naopak ne?

Do sněmovny by se dostalo také hnutí STAN se ziskem 6,4 procent a těsně i TOP 09, která by od voličů získala 5,2 procent hlasů. Hnutí STAN si oproti minulému průzkumu polepšilo. TOP 09 má stálou podporu, drží se okolo hranice 5 procent hlasů. Do sněmovny by se nedostala SOCDEM, která by od voličů získala 4,5 procent hlasů. Mimo sněmovnu by skončilo také vládní KDU-ČSL, které má podporu 3,5 procent. Více než 5 procent hlasů by nedostala ani KSČM, Přísaha, Svobodní, PRO, Zelení, Trikolóra a další strany.

Co nám průzkum říká?

Z tohoto průzkumu můžeme vidět, že lidé moc nedůvěřují vládě Petra Fialy. Kvůli tomu tedy stoupá podpora hnutí ANO a SPD. Pokud chce totiž tato vláda pokračovat, musí začít lidem aktivně vysvětlovat své kroky a vyvracet dezinformace, které se o nich šíří. Do voleb je ještě spousta času. Je tedy možné, že volby hnutí ANO nevyhraje a SPD druhé nebude. Z vládních stran by se mohlo nejvíce dařit Pirátům. Na rozdíl od ostatních stran je jejich práce ve vládě vidět. K Pirátům může přejít spousta voličů od ODS. Může se tedy stát i to, že příští volby Piráti vyhrají. Kdyby se to ale stalo, bylo by to velice těsné. Uvidíme, jak se jednotlivým stranám bude dařit v dalších průzkumech.

Anketa

Jakou stranu byste aktuálně volili vy?
ANO
61,6 %
SPD
9,1 %
ODS
10,9 %
Piráty
8,3 %
STAN
0,8 %
TOP 09
2 %
Někoho jiného
3,8 %
Nevím
2 %
Nevolím
1,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 503 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz