Hlavní obsah
Názory a úvahy

Mladí lidé volí Piráty, protože jsou chytří

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Flickr.com - volná licence

Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš.

Z dostupných průzkumů a dat můžeme vidět, že mladí lidé volí a preferují nejčastěji Piráty. Proč mladí lidé důvěřují právě Pirátům a co to pro Českou republiku do budoucna znamená?

Článek

Piráti jsou oblíbení mezi mladými voliči

Pirátská strana se může těšit velké podpoře mezi mladými lidmi. Podle posledních průzkumů by Piráty volilo 22 procent voličů v kategorii 18 až 29 let. Pirátům se ale daří i u vysokoškolsky vzdělaných lidí, u takovýchto lidí mají podporu přes 18 procent hlasů. V této kategorii je na tom lépe už jen ODS, které má od vysokoškolsky vzdělaných lidí podporu 21 procent.

Proč mladí lidé podporují právě Piráty?

Piráti jsou největší liberální stranou v České republice. Mladí lidé v současné době liberální názory velice podporují. Tyto názory na české politické scéně reprezentují a prosazují právě Piráti. Mladí jsou také velice informovaní, protože na internetu poznají, kteří politici lžou a kteří naopak říkají pravdu. Dokážou si také zjistit, že nápady a názory které slýcháme od Andreje Babiše, Tomia Okamury nebo Jindřicha Rajchla, by Českou republiku ještě více zadlužilo. To si ale v současné době nemůžeme dovolit.

Co to pro Českou republiku znamená do budoucna?

Znamená to, že mladí lidé chtějí v České republice více liberální politiky. Je tedy možné, že v následujících letech bude podpora stran jako je například hnutí ANO, SPD či KSČM klesat, protože mladí voliči tyto strany nebudou chtít volit. Naopak podpora Pirátů, TOP 09 či Starostů bude stoupat.

Je dobře, že Piráti mají takto velkou podporu mezi mladými lidmi?

Ano, je to dobře. Znamená to, že mladí lidé jsou velice chytří, protože podporují demokratickou stranu, která to s Českou republikou myslí dobře a která lidem nelže. Ukazuje to také, že mladí lidé se aktivně o politiku zajímají. To je koneckonců dlouhodobý a velice pozitivní fakt. Také díky internetu se mladí lidé mohou snadněji rozhodnout, komu svěří svůj hlas. Proto politické strany na mladé voliče cílí převážně na internetu, což se nejvíce daří Pirátům. Například na Instagramu má jejich profil nejvíce sledujících ze všech politických stran.

Anketa

Podporujete Piráty?
Ano, podporuji.
23,4 %
Ne, nepodporuji.
75 %
Uvažuji o tom.
1,6 %
Nevím
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 64 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz