Hlavní obsah
Aktuální dění

Peter Pellegrini je pro Slovensko velkou hrozbou, vyhrát měl Korčok

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Flickr.com - volná licence: CC-BY-4.0: © Evropská unie 2019 – Zdroj: EP

Vítěz prezidentských voleb Peter Pellegrini

Slováci ve druhém kole prezidentských voleb rozhodli, že se prezidentem stane Peter Pellegrini. Právě Pellegrini je ale pro Slovensko velkou hrozbou. Dokazuje to jasná orientace na východ.

Článek

Velká naděje pro Slovensko se brzy vytratila

Sčítání hlasů sledovaly tisíce Slováků s nadějí, že si zvolí demokratického, proevropského a prozápadního prezidenta, kterého představuje Ivan Korčok. Výsledky a předpovědi vypadaly na to, že by Korčok mohl skutečně vyhrát. Po nějaké době se již ale naděje vytratila. Náskok se sice snižoval, ale velice pomalu. Bratislava a další velká města byla velkým zklamáním. Ivanu Korčokovi tato města nepřinesla tolik hlasů, kolik by potřeboval. Nakonec tedy bohužel zvítězil Peter Pellegrini s náskokem více než 150 tisíc voličů. Očekával se velice těsný výsledek, ale volby nakonec spoustu lidí překvapily.

Vítězství Roberta Fica

Robertu Ficovi se podařilo získat post prezidenta. Jak sám totiž říká, tak Pellegriniho stvořil právě on. Ficovi se tedy nyní podařilo ovládnou celé Slovensko, což je velice špatná zpráva. Společně s Pellegrinim bude Fico zemi orientovat více na východ k Rusku. Ukrajina na materiální a finanční pomoc může tedy bohužel úplně zapomenout. Slovensko jí totiž žádnou neposkytne. Buďme tedy rádi, že Česká republika má v tomto jasno a umí ukázat na to, kdo je v tomto konfliktu agresor. I kvůli této neshodě v podpoře napadené Ukrajiny se ale vztahy mezi vládami zhoršují. Nikdy nás se Slováky ale nic nerozdělí. Vždy budeme dvě přátelské země s velkou historií a žádná vláda naše vztahy se Slováky skutečně nějak nepoškodí.

Prohra Ivana Korčoka a celé opozice

Zkušený diplomat Ivan Korčok v těchto volbách utrpěl těžkou porážku. Jak sám řekl, tak je z výsledků voleb velice zklamaný. Snažil se vést slušnou, důstojnou a pravdivou kampaň, kde ukazoval, že mu na Slovensku opravdu záleží. Na rozdíl od Pellegriniho vedl intenzivní kontaktní kampaň, kde se setkával s lidmi. Ani to ale evidentně nestačilo k tomu, aby ve volbách uspěl. Odpor vůči vládě Roberta Fica je velký, ale zřejmě ne tak velký, jak si opoziční strany představovaly. I tak se ale opozice těší velké podpoře.

Važme si Petra Pavla a vlády Petra Fialy

Važme si toho, že se to alespoň nám minulý rok povedlo. Dokázali jsme porazit manipulátora a lháře Andreje Babiše. Na Hrad se tedy dostal demokrat Petr Pavel. Můžeme být skutečně hrdí na to, jakého máme prezidenta. Stejně tak můžeme být hrdí i na vládu Petra Fialy. Ne všude ale takovouto slušnou vládu a slušného prezidenta mají. Skutečně si toho tedy važme, protože to není samozřejmost. Stejně tak je to u demokracie. Právě ta je ohrožena vždy, když ji považujeme za samozřejmou.

Poučme se ze Slovenska

I když je politická situace na Slovensku příšerná, tak alespoň jedno pozitivum nám přináší. Slovensko by pro nás mělo být vzor toho, jak to přesně nemá vypadat a jak by to vypadalo, kdyby u nás byl u moci Andrej Babiš nebo Tomio Okamura. Musíme si z toho tedy vzít jedno velké ponaučení. Volby do Poslanecké sněmovny nás totiž čekají již příští rok na podzim. Průzkumy nám říkají, že porazit populisty a extrémisty bude velice těžké. Pokud se ale spojíme, tak jim můžeme jasně ukázat, že o ně nestojíme. Vládní strany tedy budou muset uspět. Dobrou zprávou je, že podpora vlády v poslední době roste. Pokud to takto půjde dál, tak máme naději na to, že v České republice bude i nadále vládnout slušná a důstojná vláda. Do voleb zbývá ale ještě spousta času a za tu doba se toho může stát opravdu hodně.

Anketa

Koho byste na Slovensku volili vy?
Ivana Korčoka
32 %
Petera Pellegriniho
68 %
Celkem hlasovalo 8270 čtenářů.

Zdroj:

https://www.novinky.cz/clanek/volby-slovensko-online-vysledky-40466726

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz