Hlavní obsah
Názory a úvahy

Piráti jsou nejlepší strana z vládní pětikoalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Flickr.com - volná licence

Předseda České pirátské strany Ivan Bartoš

Vládní koalice se skládá z pěti stran, ale jen jedna strana je velice výrazná a má za sebou jasné výsledky. Jsou to Piráti, kteří se snaží prosazovat svou odvážnou, liberální a proevropskou politiku.

Článek

Problémy s ODS v čele s Petrem Fialou?

ODS je strana, která vládě spíše škodí. Stále totiž na ministerstvu spravedlnosti a  financí sedí lidé, kteří mají být již dávno odvoláni. Kromě toho má ale ODS spoustu členů, kteří byli součástí nějakých korupčních kauz. Představitelé ODS se snaží od těchto kauz distancovat, ale moc jim to nejde. Vláda ztrácí na popularitě i kvůli samotnému premiérovi Petru Fialovi. Ten vládní kroky nedokáže dostatečně vysvětlit, nechodí pravidelně mezi lidi a jeho vystoupení v médiích jsou velice obecná a nicneříkající.

Konzervativní KDU-ČSL a balancující TOP 09

Ani za zbytkem koalice SPOLU nestojí žádné velké úspěchy. KDU-ČSL je stále velmi konzervativní strana, která se neustále propadá. Bez koalice SPOLU by se KDU-ČSL nyní do Poslanecké sněmovny určitě nedostala. Ani TOP 09 se nedaří ve vládě prosazovat svůj program. TOP 09 je nyní podle průzkumů na hranici vstupu do Poslanecké sněmovny. Voliči si již zřejmě uvědomují, že za těmito stranami nestojí žádné úspěchy, které udělali pro Českou republiku. Pokud tedy chtějí tyto strany zvýšit své preference, tak musí rychle začít lidem ukazovat, že ve vládě opravdu něco dělají.

(Ne)viditelní Starostové

Hnutí STAN v poslední době rozjelo velkou kontaktní kampaň, kdy objíždí regiony napříč Českem. V hospodách to vypadá, že Starostové jsou jedinou stranou, která ve vládě neustále pracuje a všechny úspěchy, které vláda má, tak jsou jejich zásluha. Realita je ale o hodně jiná. Starostové jsou stranou, která je ve vládě neviditelná. Jejich program často zůstává pouze na papíře. V realitě totiž za svůj program v Poslanecké sněmovně plně nebojují a jsou stranou, která je ochotná ustupovat těm ostatním.

Piráti jsou vítězové

Ze všech vládních stran jsou tedy jednoznačně nejlepší Piráti. Tedy liberální, demokratická a proevropská strana, která je jedinou stranou bez korupce. Mají jasné výsledky, které se týkají digitalizace nebo třeba zahraniční politiky. Právě zahraniční politiku vlády podporují lidé nejvíce. Co se týče digitalizace, tak ta jde díky Ivanu Bartošovi rychle. Předchozí roky se na ní kašlalo, ale nyní se s ní jede na plné obrátky. Lidé si už mohou stáhnout například eObčanku, kterou už nyní některé úřady akceptují.

Rostoucí podpora Pirátů

Voliči si už práce Pirátů všímají. To můžeme vidět v posledních průzkumech, kde se Pirátům daří. Například podle posledního průzkumu agentury SANEP by Piráti skončili na druhém místě se ziskem 11 procent hlasů. Vysokou důvěru má ale i předseda Pirátů Ivan Bartoš, který je nejdůvěryhodnějším vládním politikem. Důvěřuje mu 28 procent obyvatel a celkově je 4. nejdůvěryhodnějším politikem v Česku. Vyšší důvěru než Ivan Bartoš má jen Petr Pavel, Andrej Babiš a Tomio Okamura.

Je vláda Petra Fialy úspěšná?

Vláda Petra Fialy je úspěšnou, demokratickou, prozápadní a proevropskou vládou. Občas je ale těžké poznat, kdo ve vládě pracuje a kdo si na to jenom hraje. Pokud se ale podíváte na jednání Poslanecké sněmovny, výstupy zástupců jednotlivých vládních stran nebo na jejich sociální sítě, tak hned uvidíte, která strana ve vládě skutečně pracuje. Zatím to jsou pouze Piráti, ale třeba se to ještě změní a i další strany začnou skutečně ve vládě poctivě pracovat. Hodnocení vlády jako celku tedy je, že je to stabilní a fungující vládu, která má jasnou orientaci na západ a reprezentativní zahraniční politiku. Rozhodně tedy vládu Petra Fialy nemůžeme srovnávat s předchozí vládou Andreje Babiše. Ta byla oproti vládě Petra Fialy mnohem horší.

Anketa

Jsou podle vás Piráti nejlepší vládní stranou?
Určitě ano
12,2 %
Spíše ano
2,4 %
Spíše ne
1,7 %
Určitě ne
82,1 %
Nevím
1,6 %
Celkem hlasovalo 1661 čtenářů.

Zdroje:

https://cvvm.soc.cas.cz/cz/tiskove-zpravy/politicke/instituce-a-politici/5809-duvera-vrcholnym-politikum---unor-2024

https://www.sanep.cz/pruzkumy/volebni-preference-brezen-2024/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz