Hlavní obsah
Názory a úvahy

Podpora vládních stran v průzkumech roste, což je dobrá zpráva

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Flickr.com

Premiér České republiky Petr Fiala

Pokud se podíváme na poslední volební průzkumy, tak můžeme vidět, že podpora vládních stran roste. Není to sice dramatický nárůst podpory, ale je to velice dobrá zpráva pro Českou republiku.

Článek

ODS je na druhém místě, Piráti jsou třetí

Podpora ODS je v poslední době zhruba 13 procent. Podle některých průzkumů je to ale i více než 15 procent hlasů. Piráti by od voličů získali 11 procent hlasů. Stále platí, že Piráty volí nejčastěji nejmladší voliči a ODS zase vysokoškolsky vzdělaní lidé. Podle expertů je do budoucna klidně možné, že se Piráti vystřídají s ODS a stanou se tak nejsilnější vládní stranou. Podle průzkumu agentury STEM mají totiž Piráti druhý největší maximální možný zisk voličů. Jedná se až o 21,4 procenta hlasů, které by mohli Piráti získat.

Ostatní vládní strany mají preference malé

Starostové a nezávislí by od lidí dostali skoro 7 procent hlasů. TOP 09 se v průzkumech pohybuje těsně na hranici vstupu do sněmovny. Preference TOP 09 jsou tedy 5 procent. Nejhůře ze všech vládních stran je na tom ale KDU-ČSL. V průzkumech dostává pravidelně od voličů pouhá 3 procenta hlasů. Toto je velice malá, ale možná i rozhodující a důležitá podpora. Pokud bude kandidovat opět koalice SPOLU, tak bude potřebovat každý hlas. Proti hnutí ANO se totiž těžko bojuje. Vlastně můžeme i říci, že bez koalice SPOLU by se KDU-ČSL do Poslanecké sněmovny nedostala a časem by upadla v zapomnění.

Vládní strany v průzkumech rostou, ale mírně

Díky posledním průzkumům můžeme vidět, že podpora vládních stran většinou roste. Zatím je to ale mírný nárůst. Nejčastěji v poslední době rostou Piráti, Starostové a nezávislí ale i ODS. Pokud bude tento nárůst podpory pokračovat, tak je skutečně reálné, že by se do vlády nemuselo dostat hnutí ANO a SPD. Vláda Petra Fialy by tedy mohla ve své práci úspěšně pokračovat. Vládní strany čeká ale dlouhá cesta k tomu, aby ve volbách opět uspěly.

Lidé si začínají všímat úspěchů vlády Petra Fialy

Za rostoucí podporou možná stojí to, že si lidé začínají všímat úspěchů, kterých vláda Petra Fialy již dosáhla. A že jich není málo. Některé z nich ale bohužel byly a jsou nepopulární. Lidem ale dochází, že kroky vlády Petra Fialy jsou nesmírně důležité pro budoucnost České republiky. Minulé vlády totiž nebyly tak odvážné, aby tyto kroky učinily. Vláda je ale dělá i přesto, že kvůli tomu ztratí pár politických bodů.

Voliči vládních stran nemají jinou možnost

Podle různých analýz můžeme vidět, že někteří voliči vládních stran už vládě nevěří. Zároveň se je ale znovu chystají volit. Důvod je ten, že voliči nemají žádnou jinou alternativu a přecházet k opozičním hnutím opravdu nechtějí. Vláda musí primárně začít cílit na svoje voliče a ukázat jim, že volili správně. Vysvětlit jim, že za více než dva roky má spoustu úspěchů. Voliči by totiž měli mít důvod, proč tu danou vládní stranu volí. Jak jsem již zmiňoval, tak vláda má spoustu úspěchů, ale lidé o nich bohužel často nevědí. Říkat tedy, že se chystáte některou z vládních stran volil proto, že je to menší zlo opravdu není dobrý důvod a argument.

Ještě je stále dost času

Volby do Poslanecké sněmovny nás čekají příští rok na podzim. Ještě je tedy nějaký čas na to, aby se nálada ve společnosti změnila a vláda si opět získala důvěru spousty voličů. Je ale nutné očekávat velkou a drsnou kampaň od opozice, která se bude snažit za každou cenu získat co nejvíce voličů. Bohužel se nejspíše nevyhneme ani různým dezinformacím, které se na nás budou šířit ze všech stran. Je ale důležité jim nepodlehnout a přijít k volbám.

Anketa

Jakou politickou stranu či hnutí byste aktuálně volili?
ANO
52,3 %
ODS
12,8 %
Piráty
9,2 %
SPD
8,7 %
STAN
2,6 %
TOP 09
2,6 %
KDU-ČSL
2,1 %
Jinou stranu či hnutí
9,7 %
Celkem hlasovalo 195 čtenářů.

Zdroje:

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/volby-do-poslanecke-snemovny-unikatni-model-kdo-vyhraje-snemovni-volby-210722

https://www.stem.cz/volebni-tendence-ceske-verejnosti-leden-2024/

https://www.ceske-volby.cz/2024/02/07/chybuje-vlada-volebni-preference-unor-2024-ceske-volby/

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz