Hlavní obsah
Názory a úvahy

Poslanci zamítnutím manželství pro všechny ukázali, že nejsou tolerantní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Ve středu 28. 2. tisíce rodin s dětmi, které mají dvě mámy nebo dva táty a statisíce LGBT lidí s nadějí sledovali živý přenos z Poslanecké sněmovny, kde poslanci hlasovali o manželství pro všechny.

Článek

Poslanci manželství pro všechny neschválili

Stejnopohlavní páry budou bohužel moci uzavřít pouze partnerství. Poslanecká sněmovna totiž ve třetím čtení neschválila manželství pro všechny. Homosexuálové tedy nebudou moci používat pojem manželství, nebudou moci adoptovat dítě a osvojení budou mít velice komplikované. Novela zákona nyní zamíří do Senátu a poté poputuje za prezidentem k podepsání. Tato novela zákona sice nepřinese homosexuálům to, co by jim přineslo manželství pro všechny, ale zase budou mít o trošku více práv a povinností. I dnes se tedy udělal alespoň jeden krok k narovnání práv LGBT lidí.

LGBT lidé jsou zklamaní

Není divu, že po neschválení manželství pro všechny jsou v České republice statisíce nespokojených lidí. Tato zpráva zřejmě nepotěšila tisíce rodin, které mají dvě mámy nebo dva táty. Tyto rodiny teď musí cítit obrovské zklamání. I iniciativa Jsme fér, která dlouhodobě bojuje za přijetí manželství pro všechny, nazvala tento den za smutný den pro spravedlnost a rovnoprávnost v naší zemi.

Schválená podoba novely je pro nás obrovským zklamáním.
Iniciativa Jsme fér

Piráti, Starostové a TOP 09 hlasovali pro

Pro manželství pro všechny hlasovali téměř všichni poslanci za Starosty, Piráty a TOP 09. K těmto stranám se přidalo i pár poslanců z ODS, ANO a KDU-ČSL. Jejich kolegové ale ve valné většině byli proti nebo se hlasování zdrželi. Hnutí SPD bylo jednotné a hlasovalo proti. Žádné překvapení se tedy bohužel nekonalo.

Nejsou tolerantní a nemají srdce

Poslanci tímto ukázali, že nemají srdce na správném místě a nejsou tolerantní. Přitom manželství pro všechny by jim vůbec neublížilo, a naopak LGBT lidem by pomohlo. V České republice má podle posledních průzkumů manželství pro všechny podporu přes 70 procent. V Poslanecké sněmovně tedy v současné době sedí lidé, kteří jsou názorově zastaralí a nepatří do 21. století. I toto tedy ukazuje, že kroužkování ve volbách má smysl.

Nepatříme do 21. století

Manželství pro všechny nedávno schválilo i Řecko, které se přidalo ke spoustě zemím, kde již manželství pro všechny platí. Nyní se tedy mohla přidat i Česká republika a je ostuda, že se tak nestalo. Premiér Petr Fiala neustále opakuje, že patříme na západ. Nyní jsme skutečně mohli ukázat, že na západ patříme. Premiér Petr Fiala se ale u otázky manželství pro všechny zdržel. Možná si ale tímto škodí. Podle výzkumu iniciativy Jsme fér 19 procent voličů a voliček od ODS odejde, pokud nepodpoří manželství pro všechny. U hnutí ANO by odešlo 10 procent voličů. Jelikož většina poslanců za hnutí ANO a ODS skutečně manželství pro všechny nepodpořila, tak je klidně možné, že někteří voliči od nich odejdou. Tyto strany si teď tedy mohly uškodit.

Ve hře je ještě Senát

Novela zákona nyní zamíří do Senátu. Je tedy pravděpodobné, že senátoři budou podávat různé pozměňovací zákony. Například pirátský senátor Lukáš Wagenknecht již na svých sociálních sítích oznámil, že je připraven podat pozměňovací návrhy, které práva narovnají. Senát může tedy ještě s touto novelou zahýbat a některá práva LGBT lidem ještě dopřát, což je dobrá zpráva.

Anketa

Podporujete manželství pro všechny?
Ano
20 %
Ne
79 %
Nevím
1 %
Celkem hlasovalo 1073 čtenářů.

Zdroje:

https://www.jsmefer.cz/

https://www.novinky.cz/clanek/domaci-poslanci-ve-tretim-cteni-resi-manzelstvi-pro-vsechny-40462329

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-zivot-v-cesku-manzelstvi-pro-vsechny-okamurova-spd-zablokovala-jednani-snemovny-246749

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz