Hlavní obsah
Názory a úvahy

Příští volby vyhrají Piráti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Havelka

Ivan Bartoš, předseda České pirátské strany

Piráti mají šanci příští volby do sněmovny v roce 2025 vyhrát. Lidé v České republice totiž nikdy nebudou spokojeni s tím, kdo vyhraje volby. Je tedy možné, že každé volby vyhraje vždy někdo jiný.

Článek

Volby do sněmovny 2017

V roce 2017 v České republice vyhrálo hnutí ANO s téměř 30% hlasů a díky tomu se stal premiérem Andrej Babiš který dokázal složit vládu s ČSSD tedy s dnešní SOCDEM. Spousta lidí i dnes vyčítá hlavně hnutí ANO např. chaotickými opatřeními které během covidu zavedl někdy i ze dne na den. Někteří podnikatelé díky tomu zkrachovali, ti na to tedy opravdu nezapomenou. Lidé byli ale i rozhořčeni z toho že se měli jít očkovat, to ale současná vláda na začátku svého volebního období zrušila.

Volby do sněmovny 2021

Před dvěma lety vyhrála koalice SPOLU se skoro 28 % hlasů. Koalice SPOLU se spojila s druhou koalicí Pirátů a Starostů a společně tvoří vládu. Premiérem se stal Petr Fiala z ODS. Lidé vyčítají hlavně premiéru Fialovi jeho špatnou komunikaci s občany, zaspání při řešení vysokých cen, to že porušil slib který dal ohledně zvyšování daní ale i také to že nepodporuje manželství pro všechny jako například Piráti. I když na vládu spoustu lidí nadává, Piráti z toho vychází dobře. Ze svých ministerstev či návrhů zákonů mají spoustu úspěchů které i pravidelně s veřejností komunikují. Poukazují také jako jediná strana ve vládě na problémy ostatních stran které snižují důvěru ve vládu. Jedná se třeba o Pavla Blažka kde stanovisko Pirátské strany ministra spravedlnosti Blažka vyzvalo k rezignaci.

Volby do sněmovny 2025

Tyto volby mají šanci vyhrát Piráti i když to tak zatím podle průzkumů nevypadá. Lidé budou naštvaní na hnutí ANO i na koalici SPOLU což může skutečně velice pomoci pirátům. Je tedy možný odliv voličů nejčastěji od TOP 09 ale i ODS k pirátům. Voliči kteří Piráti nemusí se budou tříštit mezi strany ANO, SPD, Trikolory i nově vznikající strany PRO. ANO zde tedy procenta může ztratit což může znamenat že ANO skončí na 2. či dokonce 3. místě. Vládu je pravděpodobné že složí s koalicí SPOLU a STAN které se nejspíše do parlamentu dostanou. Ivan Bartoš se stane premiérem a bude si více hlídat své koaliční partnery, bude lépe komunikovat s lidmi a bude se jim snažit na jednu stranu pomáhat a na druhou stranu šetřit a snižovat náš státní dluh.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz