Hlavní obsah
Aktuální dění

Spolu oznámilo, že do Evropských voleb budou kandidovat jako koalice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

Vlajka Evropské unie.

ODS, TOP 09 a KDU-ČSL 27. 10. 2023 v 17:00 na své tiskové konferenci oznámili, že do blížících se Evropských voleb budou kandidovat jako koalice SPOLU. Může být ale tato koalice úspěšná?

Článek

Lídrem se stal Alex Vondra z ODS

Jak se dalo čekat, lídrem byl zvolen Alex Vondra. Je to současný europoslanec za ODS a bývalý ministr zahraničních věcí. Působil ale také jako senátor.

Má tato koalice šanci na úspěch?

Je jasné, že koalice SPOLU bude patřit k favoritům těchto voleb. Podle posledních průzkumů to ale vypadá, že by se mohla umístit až na 2. místě za hnutím ANO. Je ale možné, že se tyto průzkumy budou různě měnit. Do voleb zbývá ještě opravdu hodně času, může se stát tedy cokoliv. Klidně i to, že koalice SPOLU těšně porazí hnutí ANO, třeba tak jak k tomu došlo v parlamentních volbách v roce 2021.

V koalici bude panovat velké dusno

Je známo, že mezi stranami této koalice často nastává rozdílnost názorů. Často i na základních a důležitých otázkách. Strany tedy budou muset dělat velké kompromisy.

ODS se bude obávat kroužkování

Je pravděpodobné že KDU-ČSL či TOP 09 budou vyzývat své voliče ke kroužkování jejich kandidátů. Může se tedy stát to, že lidé překroužkují ODS a nastane situace, která se stala ve volbách do poslanecké sněmovny Pirátům. Toho se bude obávat ODS v těchto volbách nejvíce.

Jaká byla motivace vytvořit koalici?

Je možné, že hlavní motivací ODS je porazit ve volbách hnutí ANO. Motivací KDU-ČSL a TOP 09 je zřejmě to, aby se do europarlamentu vůbec dostali. Tyto strany se totiž podle průzkumů pohybují okolo potřebných 5%. S koalicí mají tedy větší jistotu, že se jejich kandidáti do europarlamentu dostanou.

Anketa

Budete volit koalici SPOLU v Evropských volbách?
Ano, určitě.
0 %
Ne, preferuji někoho jiného.
85,7 %
Uvažuji o tom.
14,3 %
Nepůjdu volit.
0 %
Nevím.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz