Hlavní obsah
Lidé a společnost

Vandalové nás jednou zničí, všechno posprejují

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Tomáš Havelka

Neznámí vandalové poškodili v Hradci Králové zeď v podchodu.

V poslední době velice narůstá počet vandalů, kteří sprejují, bohužel ale nelegálně. Můžeme vidět posprejované lavičky, odpadkové koše, mosty, domy, vlaky ale i vlastně všechno, co vás napadne.

Článek

Co hrozí sprejerům pokud budou dopadeni?

Sprejerství je u nás bráno jako trestný čin a to bez ohledu na to, jak vysokou škodu sprejer udělal. Pachateli hrozí vysoký peněžitý trest, náhrada škody a nebo odnětí svobody na dobu až 1 roku. Dopadnout a najít pachatele je ale většinou pro policii velice složité.

Vysoká škoda vzniká při sprejování na vlaky

České dráhy ve spolupráci se Středočeským krajem spustili novou kampaň, kde sprejerům ukazují jaké škody mohou svým jednáním napáchat a veřejnost zase upozorňují na to, že když zejména ve večerních uvidí kohokoliv sprejovat na vlaky, ať okamžitě kontaktuje policii.

Sprejera stojí vlak posprejovat pár stovek, nás vyčištění vlaku stojí 100000 Kč.
slogan Českých drah
Foto: se souhlasem Českých drah

Kampaň Českých drah

Městům dochází trpělivost i peníze na opravu škod

Města se snaží škody po vandalech opravovat, je to pro ně ale velice finančně i časově náročné. Navíc jsou i situace, kdy město posprejovanou lavičku natře, aby vypadala jako nová, a za pár dní to vypadá jako před natřením a nikdo by neřekl, že byla před pár dny natřena. Městům tedy už s vandaly dochází trpělivost a už tedy moc neopravují škody, protože moc dobře ví, že by to za pár dní posprejoval zase někdo jiný.

Důležitá je všímavost okolí

Spousta vandalů není dopadena i kvůli tomu, že si jich kolemjdoucí nevšímají. Je tedy důležité si všímat svého okolí a to hlavně tam, kde víte, že se sprejeři často pohybují. Pokud nějakého sprejera, který sprejuje tam, kde by neměl, volejte okamžitě linku 158 nebo 156.

Anketa

Viděli jste někdy někoho sprejovat?
Ano, bohužel.
14,3 %
Ne, ale obávám se že někdy uvidím.
71,4 %
Ne, nemyslím si že někdy někoho takového uvidím.
14,3 %
Nevím, je mi to jedno.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 7 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Sprejer

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz