Hlavní obsah
Názory a úvahy

Volby do Evropského parlamentu se blíží, Piráti mají velkou šanci uspět

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Flickr.com

Lídr Pirátů do evropských voleb Marcel Kolaja

Volby do Evropského parlamentu se blíží. Konat se budou již 7. a 8. června. I když si to spousta lidí nemyslí, tak i tyto volby jsou velice důležité a nesmí je vyhrát extrémisté a populisté.

Článek

O evropské volby v České republice není zájem

V roce 2019 byla v České republice účast u voleb do Evropského parlamentu přes 28 procent. Na Slovensku to bylo dokonce pouze necelých 23 procent. Společně se Slovenskem tak bohužel máme nejnižší volební účast z celé Evropské unie. Češi se totiž o Evropskou unii a její politiku zajímají minimálně. Často ani neví, co nám Evropská unie vlastně přináší. Díky nízké volební účasti má tedy každý hlas velkou váhu a může skutečně něco ovlivnit a změnit.

Politici se snaží zaujmout

Kampaně už pomalu začínají a politici se nás snaží co nejvíce zaujmout. U většiny stran už známe lídry a jejich politická hesla. V současné době je můžeme vidět na billboardech po celé zemi. Koalice SPOLU v čele s Alexandrem Vondrou vsadila na téma bezpečnosti, Svobodní hájí českou korunu a Piráti ukazují svou odvahu bojovat proti korupci. Kampaň je zatím klidná, ale s blížícími se volbami se bohužel bude určitě vyostřovat. Kandidáti za hnutí ANO a SPD se budou snažit v lidech vyvolávat strach a nenávist. Ani v těchto volbách se tedy zřejmě bohužel nevyhneme populistickým heslům a slibům, která jsou nesplnitelná.

Vítězství nemá nikdo jasné

Ani v těchto volbách není jasný adept na vítěze. O vítězství až do poslední chvíle bude usilovat hnutí ANO a koalice SPOLU. Bude to velice těsné a každý hlas bude opravdu důležitý. Právě mezi hnutím ANO a koalicí SPOLU se dá očekávat nejostřejší a nejvypjatější volební kampaň. Doufejme ale, že nakonec stejně vyhraje pravda, demokracie a slušnost, kterou představuje koalice SPOLU. V takovém případě by si Andrej Babiš mohl připsat další prohru v řadě. Prohrál totiž v parlamentních volbách v roce 2021, v roce 2022 zase jeho hnutí naprosto pohořelo u senátních voleb a minulý rok prohrál prezidentské volby.

Piráti mohou uspět

Na třetím místě by se mohli umístit Piráti v čele s Marcelem Kolajou. Konkurence je ale veliké a o třetí místo by určitě chtěli zabojovat i Starostové a osobnosti pro Evropu s lídry Danuší Nerudovou a Janem Farským. Úspěch Pirátů se ale bude hlavně odvíjet od toho, zda mladí lidé přijdou k volbám, protože právě mladí lidé volí nejčastěji Piráty. Pirátský výsledek v evropských volbách by mohl ukázat, jak se jim bude dařit ve volbách do Poslanecké sněmovny. Podle posledního průzkumu agentury Median jsou Piráti druhou nejsilnější politickou stranou v České republice. Podle odborníků je to tím, že Piráti mají spoustu přesvědčených voličů, kteří k volbám určitě dorazí. Důvodem také je, že Piráti jsou jedinou skutečně liberální a proevropskou stranou v České republice. Rostoucí podpora Pirátů je tedy dobrá zpráva pro Českou republiku.

Je potřeba říci komunistům stop

Právě nízkou volební účast mohou zneužívat menší strany, které se budou snažit získat co nejvíce voličů, aby se do Evropského parlamentu dostaly. Podle některých odborníků by se do Evropského parlamentu dostali i komunisté v čele s Kateřinou Konečnou. Komunisté by prý mohli získat některé voliče hnutí ANO či SPD. Je ale důležité, aby se do Evropského parlamentu nedostali. Nikdo přeci nechce, aby nás zastupovala lhářka a manipulátorka, kterou je právě Kateřina Konečná. Ukažme tedy komunistům a dalším populistům a extrémistům, že je v Evropském parlamentu nechceme. Každý hlas bude opravdu důležitý a i vaše účast u evropských voleb bude naprosto zásadní a klíčová.

Anketa

Půjdete letos k evropským volbám?
Určitě ano
90,6 %
Spíše ano
3,1 %
Spíše ne
6,3 %
Určitě ne
0 %
Nevím
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 32 čtenářů.

Zdroje:

https://www.denik.cz/cesko-a-eu/pruzkum-volby-evropsky-parlament-ano-spolu-kalousek-20231207.html

https://www.pirati.cz/jak-pirati-pracuji/odvaha-pro-evropu-evropa-pro-tebe-pirati-predstavili-kampan-do-evropskych-voleb/

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Hlavne-bezpecnost-Kampan-do-EU-odeesce-zahajil-Fiala-750366

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz