Hlavní obsah
Právo a státní správa

Volby možná budou od 16 let, to by mohlo pomoci liberálům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

V poslední době opět začínají diskuse o tom, zda je dobré aby mohli lidé volit už od 16 let. I strany vládní koalice plánují vést na toto téma diskusi.

Článek

Hnutí STAN by tuto možnost chtělo u komunálních voleb

Starostové jsou přesvědčeni o tom, že zájem mladých o politiku roste, a že i mladí by se měli aktivně zapojovat do společenského dění. Možnost volit už od 16. let by chtěli nejdříve u komunálních voleb. Poté se prý chtějí bavit o rozšíření pro další volby.

Jakým stranám by to mohlo pomoci?

Díky průzkumům můžeme vidět, že mladí lidé nejvíce preferují Piráty. Volby od 16. let by ale mohly pomoci i Starostům a TOP 09. Dá se tedy předpokládat, že mladší lidé podporují liberály. Naopak mladí lidé moc nepodporují hnutí ANO či SPD, téměř nikdo z mladých by nevolil ani KSČM.

Volby od 16. let podporuje i prezident Petr Pavel

Petr Pavel podpořil volby od 16. let při své návštěvě v Moravskoslezském kraji, když se ho jeden ze studentů na tento dotaz zeptal. Petr Fiala na tento dotaz také odpověděl. Podle něho je dobře, že se na toto téma vede diskuse. Dle jeho odpovědi lze ale poznat, že je spíše proti.

Pirátům by to mohlo pomoci, ale oni považují za důležitou korespondenční volbu

Podle předsedy poslaneckého klubu Pirátů Jakuba Michálka je dobré, že tu takové diskuse probíhají. Podle něho, je ale pro Piráty důležitější korespondenční volba. Tu Piráti prosazují už dlouho, až potom jsou podle nich na řadě volby od 16. let.

Ani lidé v této otázce nemají jednotný názor

Ve společnosti můžeme vidět spoustu podporovatelů tohoto návrhu, kteří by ho schválili i u každých voleb. Na druhou stranu můžeme ale vidět i spoustu odpůrců, kteří by toto nikdy nedovolili. U této otázky tedy nejsou lidé tak jednotní, tak jako u manželství pro všechny, které podle průzkumů podporuje přes 70 % obyvatel České republiky.

Anketa

Jste pro volby od 16. let?
Ano, a to u všech voleb.
80 %
Ano, ale pouze u komunálních voleb.
0 %
Ne, nesouhlasím s tím.
20 %
Nevím.
0 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 5 čtenářů.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz