Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zákaz aut se spalovacími motory od roku 2035 je správná cesta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay.com

V Etiopii platí nově zákaz aut se spalovacími motory. V roce 2035 by měl tento zákaz platit i v České republice, což je dobrá a správná cesta. Přírodu máme totiž jen jednu.

Článek

V Etiopii si již koupíte pouze elektromobil

Etiopie se stala první zemí na světě, která zakázala prodej aut se spalovacími motory. Spíše se ale jedná o zákaz dovozu spalovacích aut, protože se u nich žádná auta nevyrábí. Lidé v Etiopii si tak už mohou pořídit pouze elektromobil. Jelikož se jedná o africkou zemi, tak je to docela překvapující. Hlavně tím, že se k tomuto kroku rozhodla jako první země na světě. Možná se ale rozhodla proto, že je pro ně velmi nákladné dovážet fosilní paliva. Podle posledních dat totiž můžeme vidět, že za jejich dovoz loni utratila zhruba šest miliard dolarů. To je opravdu velká částka.

Zákaz aut se spalovacími motory v roce 2035?

Auta se spalovacími motory by se měla v celé Evropské unii zakázat v roce 2035. V poslední době se ale vede debata i nad tím, že by se to mohlo po Evropských volbách, které se budou konat 7. a 8. června změnit. Konzervativní politici z celé Evropské unie totiž začínají vyjadřovat svůj nesouhlas. Doufejme ale, že k tomu nedojde a zákaz bude platit. Pokud zůstaneme v České republice, tak u nás jsou názory na tento zákaz velice smíšené. Nejčastěji bývají proti zejména starší lidé. Přitom právě o ně tu vůbec nejde a tato otázka je tedy nemusí trápit. K této otázce by se měli vyjadřovat spíše mladí lidé, protože už současní žáci základních škol si budou nejspíše jako své první auto pořizovat právě elektromobil. Pokud si tedy nebudou chtít koupit nějaké ojeté vozy, které se budou moci stále prodávat.

Snížení emisí

Evropská unie chce tímto zákazem snížit počet emisí CO2 o 100 procent. Což je dobrá zpráva. Zároveň jsou také auta se spalovacími motory jedním z hlavních důvodů znečistění ovzduší. Zákaz spalovacích aut tedy pomůže zlepšit ovzduší ve městech. Kromě toho se může snížit počet lidí, kteří trpí chronickými dýchacími či kardiovaskulárními potížemi. Znečištěné ovzduší má v Evropě na svědomí až 400 tisíc předčasných úmrtí ročně. Podle odhadů členské státy Evropské unie znečištění ovzduší stojí 6,5 bilionů korun ročně. Českou republiku znečistění ovzduší stojí 150 miliard korun, což je obrovská částka.

Vydáváme se tedy správnou cestou?

Co se týče zákazu prodeje aut se spalovacích aut, tak se určitě vydáváme správnou cestou. Elektromobily mají spoustu výhod a patří do 21. století. Asi nejvíce to pocítí právě příroda a naše zdraví. Můžeme na sebe být hrdí. Bohužel ale asi nikdy nevrátíme a nenahradíme přírodě to, co jsme jí jako lidé zničili. Ať už se jedná o obrovské znečištění odpadky, kácení lesů a spoustu dalších problémů. Ty ale musíme řešit společně a vyřešíme je jedině tehdy, pokud budeme jednotní. I elektromobilita může tedy skutečně alespoň trošku pomoci přírodě.

Chce to ale více dobíjecích stanic

Do roku 2035 se musí rapidně zvýšit počet dobíjecích stanic. Podle posledních dat je jich v České republice asi 1400. I když jejich počet roste, tak jich je stále málo. Bylo by dobré také snížit dobu, kterou se elektromobil nabíjí. Zatímco auta se spalovacími motory máme natankované za pár minut a můžeme zase jet, tak u elektromobilů je to horší. Elektromobil se může nabíjet 30 minut, ale někdy i několik desítek hodin. Dalším negativem může být také pro někoho vysoká pořizovací cena. Podle některých expertů by se ale mohla brzy snížit. Na zákaz se tedy musíme ještě pořádně připravit a tyto nevýhody vyřešit tak, aby byla jízda elektromobilem dostupná a pohodlná pro všechny.

Anketa

Podporujete zákaz aut se spalovacími motory od roku 2035 i v Evropské unii?
Ano
2,9 %
Ano, ale později
0,9 %
Ne
95,8 %
Nevím
0,4 %
Celkem hlasovalo 4430 čtenářů.

Zdroje:

https://www.teslafan.cz/clanky/zakaz-prodeje-aut-se-spalovacim-motorem-je-schvalen-co-to-znamena

https://energozrouti.cz/clanek/fiasko-se-zakazem-spalovacich-motoru-po-volbach-by-mohlo-byt-vse-jinak

https://www.honda.cz/cars/blog/article/electric/How-fast-do-EV-batteries-charge.html

https://tn.nova.cz/auto/clanek/464330-zakaz-spalovacich-motoru-podporili-i-cesti-europoslanci-podivejte-se-jak-hlasovali

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz