Článek
1. Která omáčka nepatří mezi smetanové omáčky?
a) koprová
b) křenová
c) svíčková
d) holandská
2. Která z těchto plodin byla v českých zemích běžně konzumována už ve středověku?
a) brambory
b) pohanka
c) kukuřice
d) rajčata
3. Co je to „coq au vin“?
a) telecí maso pečené na víně
b) kuře dušené v červeném víně
c) hovězí ragú s kořenovou zeleninou
d) jehněčí pečeně na bylinkách
4. V jaké zahraniční kuchyni se objevují raspeball knedlíky z brambor?
a) francouzské
b) finské
c) norské
d) čínské
5. Které z následujících koření se běžně přidává do svíčkové na smetaně?
a) skořice
b) anýz
c) koriandr
d) nové koření
6. Které z těchto jídel NEpochází z české kuchyně, i když se u nás běžně připravuje?
a) vepřové koleno
b) řízek
c) pečená kachna se zelím
d) tlačenka
7. Co je hlavní surovinou tradičního valašského frgálu?
a) marmeláda
b) povidla
c) nugát
d) perník
8. Jak se jmenuje proces, kdy se maso při nízké teplotě peče ponořené v tuku?
a) táhnutí
b) konfitování
c) restování
d) špikování
9. Napodobeninou jakého sýru je niva?
a) romadúru
b) roquefortu
c) olomouckých tvarůžků
d) hermelínu
10. Jaký pokrm označuje název „šoulet“?
a) zapékané brambory se zelím a uzeným
b) sladké kynuté těsto plněné mákem
c) jídlo z vařené krupice, másla a cukru
d) pokrm z luštěnin
Správné odpovědi:
- d) holandská
- b) pohanka
- b) kuře dušené v červeném víně
- c) norské
- d) nové koření
- b) řízek
- b) povidla
- b) konfitování
- b) roquefortu
- d) pokrm z luštěnin