Hlavní obsah
Jídlo a pití

Kvíz: tradiční česká kuchyně pro odborníky – 10/10 dají jen nejlepší kuchaři

Foto: Annie Spratt/Unsplash.com

Znáte rozdíl mezi škubánky a chlupatými knedlíky? Víte, která surovina nesmí chybět v prdelačce? Otestujte, jestli patříte mezi znalce tradiční české kuchyně.

Článek

1. Který typ knedlíků využívá v receptu i krupici?

a) Houskové knedlíky
b) Chlupaté knedlíky
c) Bramborové knedlíky
d) Karlovarské knedlíky

2. Jaká omáčka se tradičně připravuje z kyselé okurky,cibule a plnotučné hořčice?

a) Rajská
b) Šípková
c) Znojemská
d) Koprová

3. Do kterého tradičního pokrmu se přidává vepřová krev a kroupy?

a) Dršťková
b) Prdelačka
c) Gulášová polévka
d) Kulajda

4. Které z těchto jídel se tradičně plní uzeným masem, škvarky nebo uzeninou?

a) Škubánky
b) Chlupaté knedlíky
c) Plněné bramborové knedlíky
d) Dukátové buchtičky

5. Který z těchto zákusků se peče z odpalovaného těsta a plní se pařížskou šlehačkou?

a) Rakvička
b) Větrník
c) Koláč
d) Žemlovka

6. Která kuchařská osobnost je autorkou Domácí kuchařky z roku 1826?

a) Marie Janků-Sandtnerová
b) Magdalena Dobromila Rettigová
c) Joza Břízová
d) Zdeněk Pohlreich

7. Který pokrm tradičně obsahuje kysané zelí, klobásu a sladkou smetanu?

a) Zelňačka
b) Česnečka
c) Houbová polévka
d) Fazolová

8. Kdo je nejspíš vynálezcem utopenců?

a) dělník Nováček
b) kuchař Šaman
c) hospodský a mlynář Šamánek
d) zedník Severa

9. Který moučník se typicky připravuje s drobenkou a tvarohem, mákem nebo povidly?

a) Buchta
b) Koláč
c) Žemlovka
d) Bábovka

10. Jaká surovina se přidává do škubánků před podáváním?

a) Strouhaný sýr
b) Mák a máslo
c) Smetana a pažitka
d) Jablka a skořice

Správné odpovědi

  1. c) Bramborové knedlíky
  2. c) Znojemská
  3. b) Prdelačka
  4. c) Plněné bramborové knedlíky
  5. b) Větrník
  6. b) Magdalena Dobromila Rettigová
  7. a) Zelňačka
  8. c) hospodský a mlynář Šamánek
  9. b) Koláč
  10. b) Mák a máslo

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz