Článek
1. Který typ knedlíků využívá v receptu i krupici?
a) Houskové knedlíky
b) Chlupaté knedlíky
c) Bramborové knedlíky
d) Karlovarské knedlíky
2. Jaká omáčka se tradičně připravuje z kyselé okurky,cibule a plnotučné hořčice?
a) Rajská
b) Šípková
c) Znojemská
d) Koprová
3. Do kterého tradičního pokrmu se přidává vepřová krev a kroupy?
a) Dršťková
b) Prdelačka
c) Gulášová polévka
d) Kulajda
4. Které z těchto jídel se tradičně plní uzeným masem, škvarky nebo uzeninou?
a) Škubánky
b) Chlupaté knedlíky
c) Plněné bramborové knedlíky
d) Dukátové buchtičky
5. Který z těchto zákusků se peče z odpalovaného těsta a plní se pařížskou šlehačkou?
a) Rakvička
b) Větrník
c) Koláč
d) Žemlovka
6. Která kuchařská osobnost je autorkou Domácí kuchařky z roku 1826?
a) Marie Janků-Sandtnerová
b) Magdalena Dobromila Rettigová
c) Joza Břízová
d) Zdeněk Pohlreich
7. Který pokrm tradičně obsahuje kysané zelí, klobásu a sladkou smetanu?
a) Zelňačka
b) Česnečka
c) Houbová polévka
d) Fazolová
8. Kdo je nejspíš vynálezcem utopenců?
a) dělník Nováček
b) kuchař Šaman
c) hospodský a mlynář Šamánek
d) zedník Severa
9. Který moučník se typicky připravuje s drobenkou a tvarohem, mákem nebo povidly?
a) Buchta
b) Koláč
c) Žemlovka
d) Bábovka
10. Jaká surovina se přidává do škubánků před podáváním?
a) Strouhaný sýr
b) Mák a máslo
c) Smetana a pažitka
d) Jablka a skořice
Správné odpovědi
- c) Bramborové knedlíky
- c) Znojemská
- b) Prdelačka
- c) Plněné bramborové knedlíky
- b) Větrník
- b) Magdalena Dobromila Rettigová
- a) Zelňačka
- c) hospodský a mlynář Šamánek
- b) Koláč
- b) Mák a máslo