Hlavní obsah

Luxusní maková bábovka: po téhle vám budou hosté trhat ruce

Foto: jcomp/Freepik.com

Maková bábovka s citronovou kůrou a zakysanou smetanou, která je vláčná, voňavá a návyková. Po jedné porci nezůstane ani drobek.

Článek

Co dělá tuhle makovou bábovku výjimečnou?

Makové bábovky bývají často suché nebo nevýrazné. Tahle ale ne. Tajemství je v poměru surovin a několika drobných vychytávkách. Mak se jemně pomele, těsto se zvlhčí zakysanou smetanou a citronová kůra dodá vůni, které se nedá odolat. Když ji pak ještě přelijete citronovou polevou nebo jen pocukrujete, budete mít dezert, který se neztratí ani na svátečním stole.

Suroviny na jednu větší formu (klasická bábovková forma):

  • 200 g mletého máku
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • 180 g cukru krupice
  • 4 vejce
  • 250 ml zakysané smetany (plnotučná)
  • 150 ml slunečnicového oleje
  • 1 lžička vanilkového extraktu (nebo vanilkový cukr)
  • kůra z jednoho citronu (ideálně bio)
  • špetka soli

Na polevu (volitelné):

  • 100 g moučkového cukru
  • 2–3 lžíce citronové šťávy

Postup krok za krokem

1. Připravte si formu a troubu

Předehřejte troubu na 170 °C (horní a dolní ohřev). Formu na bábovku pečlivě vymažte máslem a vysypte hrubou moukou nebo strouhankou. U makových těst hrozí přilepení o něco víc, takže to nepodceňujte.

2. Smíchejte suché ingredience

V míse promíchejte mouku, prášek do pečiva, mletý mák, špetku soli a citronovou kůru. Pokud máte celá maková zrna, pomelte je najemno – čerstvě pomletý mák má výraznější chuť i vůni.

3. Vyšlehejte vejce s cukrem

V jiné, větší míse vyšlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. Trvá to asi 5 minut. Tato fáze je důležitá – pomáhá tomu, aby bábovka byla nadýchaná.

4. Přidejte smetanu a olej

K vyšlehaným vejcím přilijte zakysanou smetanu, olej a vanilkový extrakt. Krátce promíchejte, jen aby se suroviny spojily.

5. Spojte suché a mokré

Do mokré směsi postupně přisypávejte směs s mákem a moukou. Zamíchejte stěrkou nebo pomalu šlehačem na nejnižší stupeň. Výsledné těsto bude o něco hutnější, ale stále krásně vláčné.

6. Pečení

Nalijte těsto do připravené formy a uhlaďte povrch. Pečte zhruba 45–55 minut – podle vaší trouby. Propečení ověřte špejlí: po vytažení by měla být suchá a čistá.

Finální dotek: citronová poleva

Pokud chcete bábovku posunout na vyšší úroveň, doporučujeme citronovou polevu. Smíchejte moučkový cukr s citronovou šťávou do hladké, husté polevy a nalijte ji na vychladlou bábovku. Poleva krásně ztuhne a dodá příjemnou nakyslou notu, která skvěle kontrastuje se sladkostí těsta.

Tipy, jak bábovku ještě vylepšit

  • Přidejte lžičku rumu do těsta pro hlubší chuť.
  • Do těsta můžete přihodit i hrst rozinek nebo nasekaných sušených švestek. Sušené ovoce dobře ladí s mákem.
  • Pokud nemáte rádi citronovou chuť, nahraďte citron pomerančem – kůra i šťáva z něj bábovce dají nový rozměr.

A co k ní?

Skvěle se hodí s dobrou kávou, ale ještě lépe chutná s čajem s kapkou citronu. Můžete ji servírovat jen tak, nebo s kopečkem smetany či zakysané smetany navrch. Nezní to jako luxus? Proto si na ni hosté rozhodně budou dělat zálusk.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz