Hlavní obsah
Jídlo a pití

Luxusní rizoto: zvládnete ho za 25 minut se surovinami, které má každý doma

Foto: Emma Miller/Unsplash.com

Když víte jak na to, stačí pár základních surovin a vykouzlíte krémové, voňavé a dokonale dochucené rizoto.

Článek

Rychlé a luxusní jídlo bez složitostí

Rizoto je jídlo, které budí respekt. Mnozí se ho bojí kvůli představě složité přípravy nebo dlouhého stání u sporáku. Ve skutečnosti je to ale jedno z nejvděčnějších jídel – pokud dodržíte pár základních pravidel a použijete kvalitní suroviny, odmění vás krémovou konzistencí a hloubkou chuti. Tento recept je důkazem, že i s minimem ingrediencí a během necelé půlhodiny zvládnete připravit rizoto, které chutná jako z dobré restaurace.

Suroviny na 2 porce

  • 150 g kulatozrnné rýže (ideálně arborio)
  • 1 menší cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50 ml suchého bílého vína (volitelné)
  • cca 600 ml vývaru (zeleninového nebo kuřecího)
  • 40 g másla
  • 40 g parmazánu (nebo jiného tvrdého sýra)
  • sůl, pepř
  • čerstvá petrželka na ozdobu (volitelné)

Příprava krok za krokem

1. Cibule jako základ

V širším hrnci nebo hluboké pánvi rozehřejte olivový olej a vsypte najemno nakrájenou cibuli. Restujte ji na mírném plameni 4–5 minut, dokud nezměkne a nezprůhlední. Nespěchejte – pomalu restovaná cibule dodá rizotu jemnou sladkost.

2. Rýže na sucho

Přidejte rýži a za stálého míchání ji asi minutu opékejte. Každé zrníčko by mělo být obalené v tuku a lehce prohřáté – tím získá výsledné rizoto lepší strukturu.

3. Víno, vývar, trpělivost

Zalijte vínem a nechte ho téměř odpařit. Pokud víno nepoužíváte, rovnou začněte přilévat horký vývar – vždy po naběračkách, postupně a trpělivě. Po každé dávce vývaru míchejte, dokud se nevstřebá. Tento proces trvá přibližně 18–20 minut.

4. Finální dochucení

Když je rýže na skus (al dente) a rizoto krémové, stáhněte plamen. Vmíchejte máslo a nastrouhaný parmazán. Ochutnejte a případně dosolte či opepřete. Máslo a sýr dodají jídlu hebkost a hloubku – nepodceňujte tenhle krok.

Tipy, které povýší rizoto na vyšší úroveň

  • Vývar používejte horký – studený by zpomalil vaření.
  • Míchejte často, ale ne přehnaně. Chceme krémovost, ne kaši.
  • Pokud máte čerstvé bylinky (např. tymián nebo bazalku), klidně je přidejte ke konci.
  • Zbylo vám pečené kuře, grilovaná zelenina nebo pár krevet? Přimíchejte je do hotového rizota – snadno tak vytvoříte obměnu podle chuti nebo sezóny.

Proč tento recept chutná

Je jednoduchý, ale staví na osvědčených základech: kvalitní suroviny, správný postup a trocha péče. Výsledkem je krémové, luxusní rizoto, které nestojí moc peněz, nezabere hodiny a přesto působí, jako byste si ho objednali v bistru u italského šéfkuchaře. A nejlepší na tom je, že si ho zvládnete připravit i ve středu večer po práci.

Chcete experimentovat? Přidejte do základu trochu citronové kůry, hrst hrášku nebo pár kapek lanýžového oleje. Ale i bez těchto vychytávek bude výsledek stát za to.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz