Článek
Proč právě tento koláč?
Švestková sezóna si říká o jednoduchý, ale efektní koláč, který potěší oko i chuťové buňky. Těsto je vláčné, jemně máslové, švestky se v troubě krásně rozpečou a skořicová drobenka celé dílo korunuje. A co je nejlepší? S přípravou jste hotoví za 20 minut – pak už jen pečete.
Ingredience na těsto
- 250 g hladké mouky
- 125 g změklého másla
- 100 g cukru krupice
- 2 vejce
- 1 lžička prášku do pečiva
- špetka soli
- 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru
Na náplň a drobenku
- cca 500 g zralých švestek (vypeckovaných, rozkrojených napůl)
- 1 lžička skořice
- 1 lžíce cukru (na posypání švestek)
Drobenka:
- 80 g polohrubé mouky
- 50 g cukru krupice
- 50 g studeného másla
- ½ lžičky mleté skořice
Postup: těsto máte za 10 minut
- Předehřejte troubu na 180 °C (horní/dolní ohřev).
- V míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny, přidejte vejce a vanilku.
- Přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli.
- Vše promíchejte – těsto bude hustší, ale pružné.
Můžete míchat vařečkou nebo rukama, mixér není potřeba. - Těsto rovnoměrně natlačte do dortové formy (cca 24 cm) nebo koláčové formy vyložené pečicím papírem. Nechte lehce zvednuté okraje.
Švestky a drobenka: voňavá práce
- Švestky rozkrojte napůl a odstraňte pecky.
- Poklaďte je hustě vedle sebe slupkou dolů po celé ploše těsta.
- Posypte je lžící cukru a skořicí – zvýrazní se jejich chuť.
Drobenka:
- Do misky nasypte mouku, cukr a skořici.
- Přidejte nakrájené studené máslo a prsty vytvořte drobenku – trvá to asi dvě minuty.
Nakonec vše zasypte připravenou drobenkou. Nebojte se vrstvy – čím víc, tím líp.
Pečení
Vložte koláč do předehřáté trouby a pečte asi 40–45 minut. Drobenka musí být zlatavá, okraje lehce dohněda a švestky měkké.
Po upečení nechte koláč chvilku vychladnout, než ho budete krájet – ideálně ho nechte v klidu aspoň 15 minut.
Tipy navíc
- Pokud máte opravdu hodně zralé a sladké švestky, můžete ubrat cukr v těstě nebo na ovoci.
- Do těsta můžete přidat lžičku citronové kůry – osvěží celkovou chuť.
- Skvěle funguje i s trochou tvarohu mezi těsto a švestky (jen lehká vrstva).