Hlavní obsah
Jídlo a pití

Luxusní švestkový koláč: zvládne ho každý během 20 minut příprav

Foto: jasper benning/Unsplash.com

Lahodný koláč s voňavými švestkami, který vás nezaskočí složitostí. Těsto máte hotové raz dva a výsledek stojí za to.

Článek

Proč právě tento koláč?

Švestková sezóna si říká o jednoduchý, ale efektní koláč, který potěší oko i chuťové buňky. Těsto je vláčné, jemně máslové, švestky se v troubě krásně rozpečou a skořicová drobenka celé dílo korunuje. A co je nejlepší? S přípravou jste hotoví za 20 minut – pak už jen pečete.

Ingredience na těsto

  • 250 g hladké mouky
  • 125 g změklého másla
  • 100 g cukru krupice
  • 2 vejce
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžička vanilkového extraktu nebo vanilkového cukru

Na náplň a drobenku

  • cca 500 g zralých švestek (vypeckovaných, rozkrojených napůl)
  • 1 lžička skořice
  • 1 lžíce cukru (na posypání švestek)

Drobenka:

  • 80 g polohrubé mouky
  • 50 g cukru krupice
  • 50 g studeného másla
  • ½ lžičky mleté skořice

Postup: těsto máte za 10 minut

  1. Předehřejte troubu na 180 °C (horní/dolní ohřev).
  2. V míse vyšlehejte máslo s cukrem do pěny, přidejte vejce a vanilku.
  3. Přisypte mouku smíchanou s práškem do pečiva a špetkou soli.
  4. Vše promíchejte – těsto bude hustší, ale pružné.
    Můžete míchat vařečkou nebo rukama, mixér není potřeba.
  5. Těsto rovnoměrně natlačte do dortové formy (cca 24 cm) nebo koláčové formy vyložené pečicím papírem. Nechte lehce zvednuté okraje.

Švestky a drobenka: voňavá práce

  1. Švestky rozkrojte napůl a odstraňte pecky.
  2. Poklaďte je hustě vedle sebe slupkou dolů po celé ploše těsta.
  3. Posypte je lžící cukru a skořicí – zvýrazní se jejich chuť.

Drobenka:

  1. Do misky nasypte mouku, cukr a skořici.
  2. Přidejte nakrájené studené máslo a prsty vytvořte drobenku – trvá to asi dvě minuty.

Nakonec vše zasypte připravenou drobenkou. Nebojte se vrstvy – čím víc, tím líp.

Pečení

Vložte koláč do předehřáté trouby a pečte asi 40–45 minut. Drobenka musí být zlatavá, okraje lehce dohněda a švestky měkké.

Po upečení nechte koláč chvilku vychladnout, než ho budete krájet – ideálně ho nechte v klidu aspoň 15 minut.

Tipy navíc

  • Pokud máte opravdu hodně zralé a sladké švestky, můžete ubrat cukr v těstě nebo na ovoci.
  • Do těsta můžete přidat lžičku citronové kůry – osvěží celkovou chuť.
  • Skvěle funguje i s trochou tvarohu mezi těsto a švestky (jen lehká vrstva).

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz