Hlavní obsah
Lidé a společnost

Emil Hácha – příběh třetího československého prezidenta v době nacistické okupace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Okupace Československa se odehrála během března 1939 a znamenala rozbití nezávislého Československa nacistickým Německem a naprosté podmanění sousední velmocí.

Článek

Druhá světová válka, jeden z největších konfliktů v lidské historii, za sebou zanechala obrovské lidské ztráty, rozsáhlé materiální škody a trvalé geopolitické změny. Byla to válka, která zásadním způsobem ovlivnila další vývoj světových událostí. Oběti na životech si vyžádalo i několik set tisíc obětí z řad československých občanů. Tyto tragické události jsou jednoznačně spojeny s rozhodnutím třetího československého prezidenta JUDr. Emila Háchy.

Emil Hácha, člověk se širokými znalostmi mezinárodního práva a uznávaný český právník, se stal prezidentem Československa po abdikaci Edvarda Beneše, který byl spíše kabinetní diplomat a jistě spoluzakladatel naší novodobé státnosti, tehdy na rozdíl od Háchy nepodnikl vůbec nic. Ani tu odvahu jet do jámy lvové neměl. Obrovský morální kredit národa, utužený dvěma mobilizacemi, zničil svou abdikací a odchodem do zlaté klícky emigrace.

Diskuse, zda jsme si tehdy na desetiletí jako pospolitost zlomili páteř, se díky němu vedou dodnes. Hácha se stal prezidentem v turbulentní době, kdy byla podepsána Mnichovská dohoda a Československo přišlo o Sudety. Situace na Slovensku, které se chtělo odtrhnout od zbytku státu, také nebyla příznivá.

V Berlíně byl Hácha konfrontován s Hitlerem a jeho významnými společníky. Byl mu sdělen příchod německých vojsk do Československa a byl nucen podepsat předání své země do rukou Němců. Toto rozhodnutí nelze jednoduše označit jako zradu, neboť Hácha byl postaven před fatální volbu: buď souhlasit, nebo ohrozit životy svých občanů.

Emil Hácha, vyznavač rychlé jízdy autem a překladatel z angličtiny, se v těžkých časech nacistické okupace choval čestně a pokoušel se pomáhat svým spoluobčanům. I přes svou nepatrnou politickou moc se snažil ulehčit jejich utrpení, například propouštěním českých vysokoškolských studentů z koncentračních táborů. Jako jediný státník okupovaných států odmítl složit slib věrnosti třetí říši.

Po pádu nacistů byl Hácha odveden do vězení a zemřel jako vězeň s číslem 3844. Jeho hrob zůstal anonymní až do pádu komunismu.

Emil Hácha zemřel jako zlomený muž, jehož život byl zasažen nacistickou okupací, nemocí a vězením.

Zdroje:

  • https://www.hrad.cz/cs/prezident-cr/prezidenti-v-minulosti/emil-hacha
  • https://youtu.be/vBPXsaTgHGQ?si=jJxC90l29TZML6EV

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz