Hlavní obsah
Zdraví

Jaký je rozdíl mezi zdravotními pobyty a odlehčovací službou?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Pixabay

Maminka má Parkinsonovu chorobu, proto je její hybnost velmi omezená. Už cítím, že bych si potřebovala odpočinout. Hledala jsem možnost odlehčovací služby, ale také jsem našla zdravotní pobyty. Jaký je v těchto dvou službách rozdíl?

Článek

V první řadě bychom Vás chtěli pochválit za to, že Vás tato myšlenka napadla. Pečující často mají pocit, že svou situaci zvládají sami a pomoc druhé osoby nepotřebují. O pomoc si často říkají ve chvíli, kdy už jsou vyčerpaní a nemají energii pro náročnou péči o svého blízkého.

Odlehčovací pobyt neboli respitní pobyt je sociální službou ve smyslu § 44 Zákona č. 108/2006 Sb., o sociálních službách, která je především službou pro rodinné příslušníky. Cílem služby je tedy poskytnout pomoc pečující osobě, která péči poskytuje a potřebuje odpočinek. Pobyt zajišťuje pomoc při zvládání běžných úkonů o vlastní osobu, hygienu, poskytnutí stravy, ubytování, aktivizační činnosti, zprostředkování kontaktu se společenským prostředí či terapie. Službu může maminka čerpat až na dobu 3 měsíců.

Zdravotní pobyt je zdravotní službou ve smyslu zákona č. 372/2011 Sb., o zdravotních službách. je zaměřený na rehabilitační a terapeutickou péči. Cílem pobytu je, aby se u klienta udržela soběstačnost a samostatnost, potažmo se stabilizoval jeho zdravotní stav. Na tento pobyt přispívá zdravotní pojišťovna. Zdravotní pobyt většinou zahrnuje vodoléčbu, fyzioterapie, relaxace a přístrojové terapie.

Vždy je potřeba vyplnit žádost o poskytnutí sociální služby a nebo žádost o zdravotním pobytu. Lékař vyplní tiskopis Vyjádření lékaře.

Ředitel – Bc. Tomáš Magnusek

Sociální pracovník – Bc. Michaela Hamzová

Společné cesty z.s., Hurdálkova 147, Náchod 547 01

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz