Hlavní obsah
Názory a úvahy

Společnost je rozdělená. Nejtěžším úkolem v životě je být rodičem. Soudce už rozvod nezastaví

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: Tomáš Magnusek

Během dalšího dílu S týdnem v zádech jsme rozebrali mé názory na aktuální společenská témata. Rozhovor se mnou vede novinář, pan Josef Petrů. Probírali jsme inauguraci pana Pellegriniho nebo novelu občanského zákoníku o fyzických trestech.

Článek

JP: Naši nejbližší sousedé v Bratislavě měli inauguraci nového pana prezidenta, pana Pellegriniho. Účastnil se ho také náš bývalý pan prezident Zeman anebo bývalý předseda vlády, Andrej Babiš. Jak je možné, že tam nebyl náš pan premiér a současný pan prezident?

TM: To netuším, to se musíme zeptat jich. Když osmdesátiletý exprezident na vozíku jede, tak nerozumím, proč současný mladší a hezčí prezident tam nejede. Ale oni se uvidí za pár dní, takže si to vykompenzují. Každopádně si myslím, že je to prostě ten symbol.

Náš prezident dal, teď už bývalé paní prezidentce, nejvyšší státní vyznamenání. Nejsem z těch, kteří říkají, že by ho nemohla dostat, to vůbec ne. Je to jeho právo, tak jí ho dal. Tak o to více jsem čekal, že udělá další gesto a zúčastní se té inaugurace.

JP: Pan prezident Pellegrini akcentuje, že chce dávat na Slovensku, které je rozdělené, společnost dohromady. Může se mu to podařit?

TM: Tak prosím vás, první věc je, že svět je rozdělený. V Americe šel do kin před měsícem film občanská válka, který popisuje, jak je ta Amerika rozdělená. Je to v Americe, je to u nás i na Slovensku. Všude je společnost rozdělená.

JP: Naše vláda rozhodla o schválení novely občanského zákoníka, kde ku příkladu jsou takové věci, že vy nebudete moct dát ani svému vlastnímu dítěti na zadek. Měl by stát takto ungerovat do ryze rodinných, soukromých záležitostí?

TM: První věc je ta, že rodičovství je nejtěžší úkol v našem životě. Učil jsem ve škole, kde děti byly velmi složitých povah, ale stejně to nebylo tak těžké jako vychovávat svoje vlastní. Jestli si myslím, že dát dítěti na zadek pomáhá nebo nepomáhá, to vám nedokážu říct. Já znám děti, které rodiče řezali a milujou je a pak znám děti, u kterých to bylo úplně k ničemu. Já si myslím, že je to stejně o osobnosti rodiče, do jaké míry se snaží a zvládá to dítě namotivovat. Facka není jediný prostředek. Ale nevím, jestli by do toho stát měl zasahovat.

JP: Další novelou je bezproblémové rozvodové řízení, kdy se údajně už nikdo nebude ptát, proč. Bude to už jen taková formalita. Tento benevolentní přístup k rozvodům vám vyhovuje?

TM: Když se jeden nebo druhej chtějí rozvést, tak už to žádný soud stejně nezastaví. Ať už jeden nebo druhý, nebo oba, to je vůbec ta nejlepší varianta, tak si myslím, že odstranění všech těch nepříjemností, které jsou s tím rozvodem spojené, je jenom dobře. Čím ta cesta bude jednodušší a rychlejší, tím to bude lepší pro všechny strany.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz