Hlavní obsah
Zdraví

Zvýšení příspěvku na péči - bohužel jen pro některé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Freepick

Téma změny výše příspěvků se probíralo ve Sněmovně několik týdnů, kdy výsledkem je jen částečné navýšení. Vzhledem k inflaci a stále rostoucím cenám je tento příspěvek malou náplastí pro lidi, kteří za své osudy nemohou.

Článek

V posledních dnech se hodně probírá téma týkající se změny výše příspěvků na péči. Tato oblast je mi velmi blízká, protože jak víte, netajím se tím, že působím v pozici ředitele terénní služby osobní asistence v Náchodě.

Tuto službu jsem založil již v roce 2006 ve věku 22 let. Původně jsme začínali v nízkém počtu, nyní již tuto službu zajišťuje kolektiv čítající 15 zaměstnanců, kteří tvoří srdce terénní sociální služby. Zpočátku byla služba zaměřena především na asistenci ve speciálních školách, kde asistentky pomáhali handicapovaným dětem zvládat výuku.

Foto: Tomáš Magnusek

Sociální službu, kterou jsem založil pod názvem Společné cesty

Od roku 2016 se začala více rozvíjet osobní asistence v terénu a asistence ve školách postupně přešla do kompetence škol. Pracovníci v přímé péči (osobní asistenti/ky) jezdí do domácností klientů a jsou s nimi v jejich přirozeném prostředí, pomáhají jim zvládat běžné činnosti, které z důvodu psychického nebo fyzického, nezvládají sami. Důvodem k založení terénní služby bylo především to, že se mi líbila myšlenka, že uživatel může zůstat ve svém přirozeném prostředí, co možná nejdéle.

Tato služba je částečně dotována z rozpočtu MPSV, ale uživatelé služby si i tak musí službu částečně hradit. S novým zákonem o sociálních službách naštěstí přišel i příspěvek na péči, který je pevně v tomto zákonu vymezen a pomáhá tak lidem, kteří se bez pomoci sociálních služeb neobejdou.

letošním roce došlo k úpravě výše příspěvků na péči. Přijde mi nefér, že I. stupeň příspěvku na péči se nezvyšuje. Zvýšení se týká pouze vyšších stupňů příspěvků a na tuto skupinu lidí je zapomínáno. Cítím důležitost zvýšit i nejnižší stupeň a najít finance v rozpočtu.

Bohužel ve III. a IV. stupni příspěvku na péči jsou lidé často již v pobytových zařízeních a finance tím pádem nejdou již klientovi potažmo pečující osobě, ale samotnému zařízení. Mnohokrát se stává, že pečující osoba zůstává doma, aby mohla zajistit potřebnou péči o svého blízkého a vzdá se tak svého obvyklého příjmu.

Pečující osoby z příspěvku na péči platí vyúčtování sociálních služeb, doplácení kompenzačních pomůcek či léků. Rozhodnutí zůstat domapečovat o svého blízkého není jednoduché a svým rozhodnutím pečující ovlivní tím pádem i chod své rodiny. Bohužel toto není zohledněno a mnohdy jim přiznaný příspěvek příjem nenahradí.

Zvýšení příspěvku na péči však kvituji jako pozitivní krok v sociální oblasti, která byla vzhledem ke zvyšující se inflaci již potřebná. Moc dobře z vlastní zkušenosti vím, jak náročná je práce pečujících a pokud tento krok povede k tomu, že budou moci být za svou práci lépe ohodnoceni, je to jen dobře.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz